Economie

60% van de vrouwen in Silicon Valley seksueel geïntimideerd

12 januari 2016 22:43 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12

Geen olifant in de kamer, maar een olifant in Silicon Valley. Zo noemen zeven vrouwen de seksuele intimidatie die volgens een nieuw (en kleinschalig) onderzoek bijna gemeengoed is in de techwereld.

De enquête onder 220 participanten is een initiatief van zeven vrouwen, waaronder twee onderzoekers van Stanford University en Trae Vassallo.

Vasello was getuige in rechtszaak van voormalig investing partner Ellen Pao tegen haar werkgever Kleiner Perkins. Na een relatie te hebben gehad met een van haar collega’s zou Pao daarna door hem steeds maar weer benaderd zijn, totdat hij zich tegen haar ging keren, schrijft the Guardian. Kleiner Perkins won de zaak, maar het effect van de rechtszaak was groots: door alle media-aandacht kwamen steeds meer vrouwen uit techwereld naar buiten met hun verhaal. 

Ook uit deze enquête blijkt dat het verhaal van Pao zeker geen uitzondering is. Vijf zorgwekkende signalen uit het onderzoek:

Zeg pop, haal jij even koffie
47 procent van de vrouwen heeft klusjes gekregen die de mannen niet kregen, zoals notuleren en lunch halen. 88 procent van de vrouwen heeft wel eens meegemaakt dat met een mannelijke collega wordt besproken wat eigenlijk haar werk betreft. Er is sprake van een onbewuste bias: dit zal wel de verantwoordelijkheid zijn van de man in het gezelschap.

Te bazig of te lief?
Het is ook nooit goed: veel vrouwen hebben te horen gekregen dat ze 'te agressief' zijn. 84 procent was in de perceptie van de omgeving ‘te hard’. Op de website van het onderzoek reageert een vrouw: "At Company X we had a joke that there were only two reviews for women - you are either too reticent or you are too bossy - no middle ground."

No women allowed
87 procent heeft wel eens een vernederende opmerking gehad van een collega. 90 procent van de deelnemers is getuige geweest van seksistisch gedrag bij techconferenties en bedrijfsuitjes. Een respondent: "Honestly, in two decades the list is just too long. This is an industry that has Cougar Night practically next door to my office and thinks it's perfectly appropriate to meet there for business conversations."

Kinderen geen bezwaar?
Hoe vaak zouden mannen in hun sollicitatiegesprek gevraagd worden naar hun gezin? Bij deze vrouwen gaat het in elk geval om 75 procent. Veertig procent heeft het, eenmaal aangenomen, minder over het thuisfront uit angst dat ze minder serieus genomen wordt. 52 procent komt eerder terug van zwangerschapsverlof; bang dat het wegblijven een negatieve impact heeft op haar carrière.

Een vrouw reageert: "I was asked during fundraising meetings: how do we know you're not going to run off and have a baby?"  Maar geen relatie hebben is blijkbaar ook geen feest: "I'm single but wear a wedding ring because I was tired of explaining why I wasn't married."

Seksuele intimidatie
60 procent van de deelnemers is wel eens seksueel geïntimideerd. Tweederde van deze groep is op deze manier benaderd door hun leidinggevende. Er iets van zeggen blijkt nog niet zo vanzelfsprekend: 30 procent van de vrouwen zei er verder niks van tegen hun werkgever, omdat ze bang was dat het de carrière zou schaden. 60 procent van de vrouwen die dit wel heeft aangegeven, was ontevreden met de reactie van de werkgever.

De meeste vrouwen die meewerkten aan het onderzoek, 77 procent, zijn ouder dan 40. Onder de deelnemers waren ook werknemers van Apple en Google. Allemaal hebben ze minimaal 10 jaar ervaring in de techwereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore