Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Verwacht nog geen 5G in Europa voor 2022'

Beeld © ANP

5G belooft ongelooflijk snel mobiel internet, maar consumenten kunnen dat waarschijnlijk pas vanaf 2022 gebruiken.

Dat denkt het de meerderheid van de Europese telecomproviders. De Telecomunnications Industry Association deed een rondvraag onder die providers. Een kwart van die aanbieders verwacht tussen 2019 en 2021 5G te lanceren, de helft richt zijn pijlen op tussen 2022 en 2025.

ZIE OOK: Je dacht dat 4G snel was? Hier is 5G!

Het gaat daarbij om de beschikbaarheid voor consumenten. De inzetbaarheid van de opvolger van 4G wordt in 2020 verwacht. Het eerste grote publieke gebruik lijkt tijdens de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea te worden. Het land loopt vaak voorop als het om de snelheid van mobiel internet gaat.

Hoewel er van 5G gesproken wordt, staat nog niet zwart op wit welke technologieën gezamenlijk de opvolger van het huidige 4G zullen vormen. De belofte van grote snelheid met geringe vertraging is er wel. 5G zou een zogenoemde latency van één milliseconde krijgen, waar het huidige 4G er vaak nog tientallen milliseconden over doet om met een server te praten. Bovendien zou de snelheid honderd keer hoger liggen dan bij 4G. Maar in dit decennium dus nog vooral toekomstmuziek.