Rabobank staat aan de vooravond van misschien wel de grootste verandering sinds 1972, toen de fusiebank op werd gericht. De ledenraden vergaderen vanavond over de vraag of alle lokale vestigingen samengaan tot één bank.
De bank heeft een coöperatieve bedrijfsstructuur waarbij lokale vestigingen een eigen bankvergunning hebben. Rabobank wil graag dat zij hun autonomie opgeven en fuseren tot één bank met één bankvergunning.
Dat is een grote verandering voor de lokale directies en commissarissen, die van oudsher relatief grote vrijheden zijn gewend. In theorie konden ze zich zelfs afsplitsen van de Rabobank zelf, al is dat nog nooit gebeurd.
'Teveel bankvergunningen'
Op de lange termijn is de huidige structuur met zoveel aparte bankvergunningen onhoudbaar, zegt Dirk Duijzer, verantwoordelijk voor de nieuwe governance bij Rabobank in het Financieele Dagblad. "Er komt een moment dat de toezichthouder het niet meer accepteert. Nu heb je het nog in eigen hand, als je niets doet kan het levensgevaarlijk worden."
De beslissing heeft ook gevolgen voor 15.000 leden van de bank, die tevens medewerker zijn. Ze moeten hun lidmaatschap opzeggen omdat deze anders in conflict is met de interne regels. “Het wordt als onjuist gezien als de medewerkers van een coöperatie via het lidmaatschap in zekere zin hun eigen werkgever zijn", legt woordvoerder Hendrik Jan Eijpe uit aan RTL Z.
D-day
Vanavond vergaderen alle ledenraden van de 106 lokale Rabobanken over de samenvoeging. Als zij hun goedkeuring daadwerkelijk geven, dan resten er nog slechts een aantal belangrijke formaliteiten voordat de fusie rond is.
Het Utrechtse hoofdkantoor ziet de vergadering in elk geval met vertrouwen tegemoet. "Er is heel lang nagedacht over de voorstellen die nu op tafel liggen. De kans dat ze goedgekeurd worden, is heel groot", zegt Eijpe.