Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hoe gaat de Rabobank zijn balans verbeteren?

De bank maakte de nieuwe strategie vandaag officieel bekend Beeld © ANP

De Rabobank gaat voor 150 miljard euro aan hypotheken verkopen aan institutionele beleggers en hoopt zo de balans in te krimpen. Het bedrijf kondigt aan zich internationaal nog wat meer richten te willen richten op 'Food en Agri'.

De bank maakte de nieuwe strategie vandaag officieel bekend. Als onderdeel daarvan worden ook 9000 banen geschrapt. De organisatie hoopt door een verbeterd beleid de winstgevendheid te verhogen en in 2020 een brutowinst van 2,1 miljard euro te boeken. Vorig jaar bedroeg de brutowinst bijna 1,7 miljard euro.

Rabobank zegt toonaangevend te willen zijn in Food en Agri. In 2020 zal ruim 80 procent van de kredietverstrekking plaatsvinden aan sectoren waar de Rabobank groei verwacht: landbouw en voedsel, mobiliteit, vitaliteit, grondstoffen, water en wonen. Op dit moment is dit 65 procent.

'Grote focus op klanten'
De kapitaalspositie moet verstrekt worden door het flexibeler inzetten van de balans, zegt bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. Dat betekent niet dat Rabobank daarom minder hypotheken en zakelijke kredieten zullen verstrekken, benadrukt hij. "Integendeel, door onze klantfocus en verbeterde lokale marktbewerking zullen we klanten met de inzet van onze kennis en netwerken juist beter kunnen helpen."

Daarnaast wil het bedrijf experimenteren met nieuwe mogelijkheden om klanten bij te staan. Zo investeert Rabobank komend jaar in verschillende nieuwe vormen van contactpunten, naast de 'gewone' bankkantoren. De bank denkt daarbij aan mobiele adviespunten, pop-up stores en advies aan huis.