Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Drogisterijketen DA failliet verklaard

Beeld © ANP

Het moederbedrijf van drogisterij DA is definitief failliet. Dat blijkt uit een brief in bezit van RTL Z. Vorige week vroeg DA Retailgroep uitstel van betaling aan.

De advocaat van de franchise-ondernemers heeft hen in een mail op de hoogte gesteld van het faillissement, dat vanochtend door de rechtbank Amsterdam is uitgesproken:

"Vanmorgen ontvingen wij bericht van de benoemde bewindvoerder van DA Retailgroep (DARG) dat de verleende surseance van betaling zal worden omgezet in een faillissement. Van de griffie van de rechtbank ontvingen wij inmiddels de informele bevestiging dat het faillissement inderdaad vandaag zou zijn uitgesproken."

Volgens advocaat Ludwig van advocatenkantoor Ludwig en Van Dam is nog onduidelijk wat het faillissement betekent voor de franchise-ondernemers. De curatoren gaan nu onderzoeken of er een doorstart mogelijk is, iets waar Ludwig grote vraagtekens bij zet: "Normaal gesproken onderzoek je dat soort dingen als het bedrijf nog in surseance zit." 

Het faillissement houdt in dat ondernemers met een DA-drogisterij geen leveringen meer krijgen van het moederbedrijf uit Zwolle en aanbetalingen die ze eventueel al gedaan hebben niet meer kunnen opeisen. 

'Moeite met betalen rekeningen'
Henk Castelijns, directeur DA, zei eerder tegen RTL Z dat de problemen bij de drogisterij veroorzaakt werden door twee zaken. "Aan de ene kant zijn er een groot aantal ondernemers die hun contract met ons niet verlengd hebben. En aan de andere kant zijn er een aantal ondernemers die moeite hebben met het betalen van facturen, waardoor de debiteurenstand hoog opgelopen is."

De DA-keten heeft 266 winkels, de meeste zijn in handen van franchiseondernemers. Het bedrijf heeft zeven winkels in eigen beheer. Bij het bedrijf werken in 212 mensen, hoeveel er bij de franchisenemers werken is niet bekend.

Bron: RTL Z