Geld en Werk

Hoeveel betaalt de baas om jou te laten werken aan een bureau?

17 januari 2016 11:52 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
Een werkplek is meer dan een simpel bureautje Beeld © Archieffoto ANP

Even een nieuwe werkplek op kantoor creëren. Dat kost hooguit een paar honderd euro, toch? En anders haal je zelf wel een tafel bij de Ikea, zo geregeld. Nou: daar vergis je je in. Een kantoorwerkplek bij een groot bedrijf kost gemiddeld zo’n 8700 euro per jaar, exclusief btw. Zoveel?

Een werkplek is meer dan een simpel bureautje. Zo moet iemand software op de computer installeren, ook kost het geld om deze te beveiligen en het is ook wel prettig als de verwarming en airconditioning het goed doen. Kortom: het loopt flink in de papieren.

Kosten werkplek in totaal
Uit de NFC-index blijkt dat een werkplek in 2014 gemiddeld 8786 euro kostte. In 2008 kostte een bureau nog een dikke 10.000 euro, dus afgelopen jaren is dat bedrag wel wat gedaald. De index berekent de gemiddelde facilitaire kosten die organisaties maken aan de hand van cijfers van een aantal ministeries en grote organisaties als Shell, PwC, de belastingdienst, Essent en FloraHoland. 

De kosten worden opgesplitst in een aantal categorieën, legt bestuursvoorzitter Dave Venmans uit. Het duurst is het gebouw en de infrastructuur: daaronder valt niet alleen de huur en de verwarming, maar ook het onderhoud als een nieuw tapijt en schilderwerk. Jaarlijks kost dat per werkplek zo’n 4598 euro.

Kosten bureau en alle benodigdheden
Als je bijvoorbeeld een bureau koopt voor 2000 euro, dan betekent dat nog niet dat je rekening gehouden hebt met alle bijkomende kosten. De ICT kost per werkplek jaarlijks gemiddeld zo’n 2569 euro. Welke apparaten dat precies zijn, hangt af van de werkgever, maar daarbij kun je denken aan onder andere een telefoon, alle ondersteunde software (bijvoorbeeld alle officepakketten) en mobile devices (zoals een laptop of telefoon).

Daarnaast betalen werkgevers geld voor software die speciaal in hun branche nodig is. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een rondvraag dat voor een licentie van Adobe Edition, een pakket met programma's dat in de creatieve industrie veel gebruikt wordt, tussen de 30 en 70 euro per gebruiker wordt neergeteld. Het gebruik van Microsoft Office bedraagt trouwens ongeveer 20 euro per persoon. 

Daarnaast is er natuurlijk ook ondersteunend personeel nodig, zoals een ICT-desk, beveiliging en iemand van de arbodienst.  Per werkplek kost dat zo’n 1287 euro. Centrale (staf) functies kosten zo’n 220 euro per werkplek per jaar. Een werkgever is daarnaast 112 euro per jaar kwijt aan Stategisch Facillity Management, de overkoepelende regie op de werkomgeving.

Kosten van een bureau
Maar wat kost het dan om één bureautje bij het werkeiland aan te schuiven? Dat is dus lastig te zeggen, zegt Venmans. Op het moment dat er in een keer heel veel nieuwe bureaus geplaatst worden en er bijvoorbeeld een nieuw pand gehuurd moet worden, is het mogelijk om uit te gaan van het gemiddelde van 8786 euro.

Slechts één bureautje bijschuiven kost natuurlijk een stuk minder. Hoeveel precies is lastig, maar gemiddeld zou je kunnen zeggen dat het bedrijf zo’n 2569 euro mag neerleggen voor de tafel met toebehoren, exclusief de software. Dan moet er dus geen extra ruimte of personeel ingehuurd worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van