Geld en Werk

Gejuich om uitspraak Hof: 'Hopelijk mijlpaal voor online privacy'

06 oktober 2015 11:28 Aangepast: 06 oktober 2015 12:41
De Oostenrijker Max Schrems, Facebookgebruiker sinds 2008, reageert op de uitspraak. Beeld © AFP

Opgetogen reacties op het vonnis van het Europese Hof van Justitie, die stelt dat de privacy van Europeanen niet voldoende beschermd is onder Amerikaanse wetgeving.

De Oostenrijkse actievoerder Max Schrems die de zaak had aangespannen hoopt dat de uitspraak 'een mijlpaal zal zijn voor online privacy'. Volgens hem trekt het vonnis een duidelijke grens: "Massa-surveillance (door geheime diensten, red.) zijn een fundamentele schending van onze rechten." Hij noemt het een grote klap voor de Amerikaanse inlichtingendiensten die voor hun afluisterpraktijken 'zwaar leunden op commerciële partijen'. 

Op het kantoor van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is het vonnis met gejuich ontvangen, zegt woordvoerder Daphne van der Kroft: "Dit is een mooie dag voor privacy in Europa. Het Hof laat zien dat privacy beter beschermd moet worden."

EU-burgers beter beschermen
De uitspraak maakt volgens haar een eind aan het ongestraft gebruiken van data van bijvoorbeeld Facebookgebruikers door Amerikaanse geheime diensten: "Als Nederlander kon je daar niets tegen doen, want je kon niet naar een Amerikaanse rechter stappen." Nu de huidige 'Safe Harbor'-afspraken niet geldig meer zijn, kunnen steviger afspraken gemaakt worden over de bescherming van gegevens door Amerikaanse bedrijven.

Facebook laat in een reactie aan RTL Z weten dat het vonnis niet over het bedrijf gaat en dat het bedrijf, ook volgens het vonnis, niets verkeerd heeft gedaan. "Het gaat hier over de mechanismen die het Europees recht biedt wanneer data de grens over gaan. Facebook, net als vele andere duizenden Europese bedrijven, houdt zich aan wat de Europese wet voorschrijft." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore