Geld en Werk

Grootste zonne-energiepark van Nederland komt in Delfzijl

14 januari 2016 20:30 Aangepast: 03 augustus 2017 19:40
Beeld © EPA

In het Groningse Delfzijl komt op een terrein van 60 voetbalvelden groot een park met zonnepanelen. Het moet de industrie in Delfzijl en de Eemshaven van duurzame energie voorzien.

Er komen 123.000 zonnepanelen, met een vermogen van 30 megawatt, daarmee zou je in principe 10.000 tot 12.000 huizen van energie kunnen voorzien. Maar het park moet voorlopig alleen energie aan de industrie leveren. Daarmee is een investering gemoeid van 30 miljoen euro. 

Het park wordt gebouwd met de zonnepanelen in een oost-westelijke richting. Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van het perceel en een hogere productie gedurende de dag, omdat daardoor ook stroom kan worden geleverd buiten de gebruikelijke piekuren.

Voor het eind van het jaar
Een woordvoerder van de gemeente Delfzijl zegt: ''Voor ons als gemeente is dit solarpark een enorme stimulans om naast windenergie nu ook zonne-energie in te zetten voor onze industrie. In de gemeente wordt meer energie gebruikt dan in de hele provincie samen."

Het is de bedoeling dat het park voor het einde van het jaar is aangesloten op het elektriciteitsnet, waarna de eerste zonnestroom kan worden geleverd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore