Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Wordt jouw baan overgenomen door robots?

17 september 2015 11:12 Aangepast: 18 september 2015 10:27
De Boston Consulting Group voorspelt dat in 2025 een kwart van alle huidige banen vervangen zal zijn Beeld © anp

Econoom John Maynard Keynes voorspelde al in 1930 dat 'de mensheid' dankzij automatisering nog een paar uur per dag zou hoeven werken. Inmiddels is de vraag of robots daadwerkelijk ons leven overnemen, niet langer theoretisch.

Zit je aan een bureau of doe je vaak hetzelfde soort werk? Dan is de kans groot dat je over een decennium of twee een robot als collega krijgt. Als het aan Volvo ligt, helpen robots bijvoorbeeld straks met het ophalen van de vuilnis. De autofabrikant maakte vandaag bekend dat het samenwerkt met universiteiten uit Zweden en de Verenigde Staten aan computers die vuilnismannen overbodig kunnen maken.

En dat is maar één voorbeeld. De Boston Consulting Group voorspelt dat in 2025 een kwart van alle huidige banen vervangen zal zijn door robots of slimme software. Onderzoekers van Oxford vermoeden dat dit percentage zelfs op 35 procent ligt. RTL Z zette, aan de hand van het Oxford-rapport 'The Future of Employment' op een rij wie het meeste moet vrezen voor zijn baan.  

Taxichauffeurs
Chauffeurs over de hele wereld voelen de hete adem van Uber branden in hun nek. De app vervangt op dit moment alleen de belcentrale, maar wil in de toekomst ook met zelfrijdende auto's komen. "Het zou een stuk goedkoper zijn als je niet hoeft te betalen voor die andere gast in je auto", zei directeur Travis Kalanick. Ook Google is bezig een vergelijkbaar concept. 

Deze industrie schept trouwens op dit moment ook banen, want TomTom is bijvoorbeeld bezig om de wegen nóg gedetailleerder in kaart te brengen. Een zelfrijdende auto moet wel precies weten waar gaten in de weg zitten.

Fabrieksmedewerkers
Op de nieuwe Maasvlakte in Rotterdam worden de zeecontainers tegenwoordig bijna volledig geautomaniseerd uitgeladen. De terminal kan een kleine 2,4 miljoen standaardcontainers per jaar afnemen van de allergrootste schepen en kostte zo'n 600 miljoen euro. Doordat er met volautomatische kranen gewerkt wordt, werken er slechts 180 mensen in totaal, voornamelijk IT-specialisten. 

Helemaal nieuw is dit concept natuurlijk niet, wel dat het op steeds grotere schaal gebeurt. Zoals een fabriek in China, waar simpelweg niemand meer werkt. Alle arbeiders zijn vervangen door zo'n duizend computers. 

Journalisten
Nieuwsorganisatie Associated Press heeft plannen om software te gebruiken om beurs- en sportberichten te schrijven. De BBC was ook best te spreken over het werk van deze nieuwe redacteur. Ze gebruiken daarvoor het computerprogramma Wordsmith, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Automated Insights.  

Thumbnail

En automatisch geschreven teksten zijn ook hartstikke handig voor artsen of secretaresses

Medici
Al eeuwenlang is de vraag naar artsen hoog. Dat zou wel eens kunnen veranderen in de toekomst. Het technische rekenwerk, dat normaal jaren kostte, kan inmiddels in een paar uur gedaan worden door supercomputers. Gewoon te huur bij Amazon of Google.

De handen van chirurgen krijgen tegenwoordig steeds vaker superkrachten door hele handige tangetjes.

Oefenen kan heel handig met levensechte 3D-animaties.

Deze handige tools kunnen voorlopig artsen nog niet vervangen, maar ook daar komt met de computers van bijvoorbeeld het Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust verandering in. Zij werken aan een robot die zelfstandig huidkanker kan behandelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore