Geld en Werk

PostNL is boos op toezichthouder ACM

01 oktober 2015 09:36 Aangepast: 01 oktober 2015 11:54

PostNL is het helemaal niet eens met de aanpak van toezichthouder ACM. Die brengt de betrouwbaarheid en toegankelijkheid van de postbezorging in Nederland in gevaar, vindt het postbedrijf.

ACM heeft afgelopen maand ingegrepen bij een reeks beleidsvoeringen van PostNL. Vorige week besloot ACM dat PostNL de posttarieven volgend jaar weer mag verhogen, maar minder hoog dan het bedrijf zelf zou willen. Daarnaast besloot het vorige maand dat de tarieven moeten worden verlaagd die PostNL vraagt voor de bezorging van post van kleinere concurrenten, die ze zelf niet kunnen bezorgen. Als PostNL die verlaging niet door zou zetten, kan het bedrijf een boete tot 2 miljoen euro krijgen.

Eerder greep ACM al in bij de aanbesteding van postbezorging in Rotterdam. PostNL had daarbij belangrijke informatie over zijn tarieven niet met concurrenten gedeeld, en dat mag niet. Rotterdam besloot vervolgens de aanbesteding over te doen.

Post is een krimpende markt
Dat heeft volgens PostNL effect op zijn concurrentiepositie, en dat kost het bedrijf de komende drie tot vier jaar naar schatting 30 à 50 miljoen euro. Dat gaat begin volgend jaar zichtbaar zijn in de resultaten. Het bedrijf dringt nu in gesprekken met de ACM aan op "meer proportionaliteit en evenwicht'' in de regelgeving voor de postmarkt. "De uitdaging is te zorgen dat er gezonde concurrentie is, zonder effecten die de postmarkt onbedoelde schade toebrengen'', aldus PostNL.

De ACM reageert door te benadrukken dat de beslissingen van belang zijn voor de concurrentie op de postmarkt. "Verschillende concurrerende partijen houden elkaar scherp. Daar profiteert de klant van'', aldus de toezichthouder. "We begrijpen best dat PostNL de pijn van concurrenten voelt. Post is nu eenmaal een krimpende markt.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore