Geld en Werk

Oxfam Novib: Vervuilende subsidies moeten stoppen

13 november 2015 06:15 Aangepast: 13 november 2015 08:46
De organisatie schat dat ontwikkelingslanden vanaf 2030 ongeveer 150 miljard dollar per jaar kwijt zijn om zich te kunnen wapenen tegen klimaatverandering

De G20-landen geven nog steeds te veel subsidies voor kolen en olie. Er gaat zelfs 15 keer meer belastinggeld naartoe dan naar klimaatssteun voor ontwikkelingslanden, berekende Oxfam Novib. De organisatie vindt dit 'onacceptabel'.

Vanaf zondag komen de G20-landen bij elkaar in Turkije om te praten over klimaatverandering, economische ongelijkheid en de vluchtelingencrisis. Deze 19 landen en de Europese Unie verdienen samen zo'n 90 procent van het wereldwijde bruto nationaal product en 80 procent van de wereldhandel.

De organisatie schat dat ontwikkelingslanden vanaf 2030 ongeveer 150 miljard dollar per jaar nodig hebben om zich te kunnen wapenen tegen klimaatverandering. Op dit moment krijgen deze landen ongeveer één dertigste van dit bedrag, terwijl de G20-landen afgelopen twee jaar zo'n 77 miljard dollar aan subsidies voor fossiele brandstoffen uit hebben gegeven. 

'Stop met subsidie voor vervuilers'
Daarom vindt Oxfam Novib dat de G20 moet stoppen met het subsidiëren van vervuilende industrieën. In plaats daarvan moeten ze ontwikkelingslanden steunen in hun strijd tegen klimaatverandering. De wereldwijde verschillen tussen rijk en arm worden steeds groter. Uit onderzoek van Credit Suisse blijkt dat de rijkste één procent van de bevolking net zoveel heeft als de rest van de wereld bij elkaar.

Als we willen dat het verschil kleiner wordt, dan zijn er grote belastinghervormingen nodig, zegt Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib. "Zo deelt iedereen in de economische groei en ontvangen rijke en arme landen de belastingen waar zij recht op hebben."

Vluchtelingen
Ook vindt de organisatie dat landen meer moeten doen om vluchtelingen op te vangen. Duitsland en Servië vangen samen 43 procent van het aantal asielzoekers op. Nederland biedt samen met Zweden, Bulgarije en Oostenrijk onderdak aan een vergelijkbaar deel. De overige 17 procent wordt verdeeld onder de andere Europese landen.

Deze vluchtelingen moeten met meer waardigheid en barmhartigheid behandeld worden, zegt de organisatie. "Daarom moeten de G20-landen veel meer doen om de vluchtelingen in de gastlanden te steunen en de rechten van vluchtelingen op bijvoorbeeld onderwijs en werk voorop stellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore