Geld en Werk

Klein Delfts bedrijf neemt Amerikaans beursgenoteerd bedrijf over

26 januari 2016 06:30 Aangepast: 03 augustus 2017 16:30
In het komend jaar kijken we verder naar andere branches Beeld © Eternal Sun

Het gebeurt niet vaak dat een relatief kleine Nederlandse organisatie een groot Amerikaans beursgenoteerd bedrijf overneemt, maar Eternal Sun uit Delft had het lef. Het bedrijf dat testapparatuur voor zonnepanelen ontwikkelt, nam branchegenoot Spire Solar over.

"Ik hoorde dat ze op zoek waren naar 'strategic alternatives' en heb contact opgenomen met onze investeerder. Een paar dagen later ben ik in het vliegtuig gestapt en vijf maanden later was de deal rond", vertelt ceo Chokri Mousaoui.

Zijn bedrijf is wereldwijd actief in het ontwikkelen en fabriceren van een soort grote ovens met zonnebanken waarin zonnepanelen blootgesteld worden aan uiteenlopende klimaatomstandigheden. "We testen op dit moment voor bijvoorbeeld TU Delft, ECN en TU Eindhoven en andere onderzoeksinstellingen wereldwijd. Op termijn wilden we graag meer naar de manufacturing markt groeien. Daarnaast is er vooral in Azië een grote markt voor onze producten. Met de overname van Spire Solar bereiken we deze doelstellingen in één klap."

Hard werken
De inkt van de deal was amper droog, of Mousaoui stapte weer in het vliegtuig om zijn nieuwe klanten, vaak grote beursgenoteerde bedrijven, te bezoeken. "In welke landen ben ik vorige week niet geweest? China, Taiwan, Singapore, India en de VS. En dat allemaal in 10 dagen."

Tijd om bij te komen van zijn jetlag is er niet. "Spire Solar ziet in ons een innovatief jong bedrijf dat zich lean and mean georganiseerd heeft en met de tijdgeest groeit."

Verplicht lunchen
Dus wordt de bezem door de nieuwe aanwinst gehaald. Op z'n Hollands, want zo moeten de Amerikaanse werknemers verplicht gaan lunchen. "Dat is bij ons in Nederland heilig, maar daar eten ze meestal een broodje achter hun pc." Ook wordt er binnenkort een open Skype-verbinding geïnstalleerd in de kantines, zodat er non-stop verbinding is tussen Amerika en Nederland. "Dan hebben we een soort virtuele brug."

Mousaoui verdeelt zijn tijd voortaan evenredig over beide continenten. In Amerika moet hij nog wel even wennen aan de hiërarchische structuur. "Als ik binnenkom dan zijn mensen zoekende naar woorden. Dan denk ik: 'oh ja, ik ben de nieuwe ceo'. Ik zie ze gewoon als collega’s, weet ik veel! De gemiddelde leeftijd daar is zo’n 45 jaar. Ik ben zelf 32, maar dat maakt ze geen donder uit."

Eén van de grootste wereldwijde spelers
Uiteindelijk moet met de overname de knowhow van beide bedrijven samengevoegd worden. Met de overname zijn Eternal Sun en Spire Solar samen de tweede speler op de wereldwijde markt, denkt Mousaoui. Door de overname van het Amerikaanse bedrijf is de Aziatische markt in één klap een stuk beter bereikbaar, want Spire Solar heeft daar al een kantoor.

"Wij verkopen onze testmachines wereldwijd. De ene klant heeft 20 van die machines, de ander heeft er 50. Maar we worden ook gevraagd om voor grote fabrikanten samples te testen. Als we dat goed doen, kopen ze machines van me."

Daarmee is zijn ondernemerslust nog lang niet uitgeblust. "We zijn afgelopen jaren heel hard gegroeid en nu al bezig met plannen voor volgend jaar. Deze maand zei ik in mijn nieuwjaarsspeech, dat was vlak na de overname, dat we nu weer rust in de tent krijgen. Iedereen keek elkaar even gek aan: gaat toch niet gebeuren."

Uitbreidingsplannen
"Als je naar buiten kijkt, dan zie je zoveel zaken die getest moeten worden: de klimaatbestendigheid van auto’s, gebouwen, lantaarnpalen, bankjes, bushalte, verf, plastic en lak. Die markt is enorm groot. De zonnepanelen zijn onze eerste stap en in die markt is nog veel te doen. In het komend jaar kijken we verder naar andere branches. We willen zien of we testen kunnen uitvoeren voor de auto-industrie. Mits alles goed gaat, natuurlijk. De klanten moeten wel minstens net zo tevreden zijn als voorheen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore