Geld en Werk

Waarom moeten we eigenlijk werken op Bevrijdingsdag?

05 mei 2017 06:11 Aangepast: 28 juli 2017 05:00
Zit een bezoekje aan een bevrijdingsfestival er vandaag in voor jou? Beeld © ANP

Eigenlijk heb je vandaag misschien zin om een biertje te drinken op één van de bevrijdingsfestivals. Maar helaas, je moet werken. Een troost: je bent niet de enige. Toch wordt de roep om een vrije dag op Bevrijdingsdag steeds luider.

Zit je in het onderwijs of werk je als ambtenaar voor het Rijk? Gefeliciteerd, want dan heb je vandaag vrij. Oké, er zullen altijd leraren of ambtenaren zijn die toch aan het werk zijn. "Maar die hebben recht op een vrije dag elders en een fikse onregelmatigheidstoeslag", zegt José Kager, woordvoerder van vakbond FNV.

Wettelijke doorbetaalde vrije dagen bestaan niet

Een luxe die de rest van Nederland meestal maar eens in de vijf jaar kent (de volgende valt in 2020). Want hoewel Bevrijdingsdag een officiële feestdag is, is het in de meeste cao's geen jaarlijkse vrije dag. Zelfs niet als in de wet staat dat het een feestdag is.

Daarover bestaat volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen een hardnekkig misverstand. "De wet zegt namelijk niets over vrije dagen. De wettelijke doorbetaalde vrije dag bestaat niet. Vrije dagen zijn altijd geregeld in de cao of een arbeidsovereenkomst."

Nu is dat voor Kerst, Pasen en Koningsdag niet zo'n probleem. Die feestdagen zijn algemeen geaccepteerde vrije dagen. "Maar als een baas zegt 'hier wordt gewerkt op eerste en tweede kerstdag', dan is dat zo."

Roep om vrije dag op Bevrijdingsdag

Uit onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat 70 procent van de Nederlanders graag jaarlijks vrij wil zijn op Bevrijdingsdag. Een deel van de ondervraagden geeft aan daar Goede Vrijdag graag voor op te offeren, hoewel ook dan niet iedereen vrij heeft.

Maar wat vind jij?

Maar het is dus aan de werkgevers om een extra doorbetaalde vrije dag te geven, of er een om te wisselen. Volgens José Kager van de FNV ging dat zo ook ooit met Koninginnedag: "Dat was een officiële feestdag. Maar het werd pas een vrije dag toen het in de cao's werd opgenomen." En daarom heeft nu vrijwel iedereen recht op een vrije dag op Koningsdag.

Nederlanders hebben het goed

We hebben het volgens Kager dan ook niet slecht. "Vergeleken met andere Europese landen hebben we misschien weinig feestdagen. Maar afhankelijk van je cao zijn er vrij veel bovenwettelijke vrije dagen." Denk aan de dag na Hemelvaart, die veel mensen vrij krijgen. Hoe dat bij jou zit, kun je opzoeken in je cao of navragen bij je baas.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW staan werkgevers niet onwillig tegenover het wisselen van een andere vrije dag met Bevrijdingsdag, als daar behoefte aan is. "Maar dat moet dan worden afgesproken tijdens cao-onderhandelingen, daar gaan wij niet over", zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg.

Toch verwacht hij niet dat dit snel zal gebeuren. "Veel mensen hechten waarde aan christelijke feestdagen als Hemelvaart en Tweede Pinksterdag."

Waar je verder vandaag rekening mee moet houden

In tegenstelling tot veel andere feestdagen heeft het betalingsverkeer vandaag geen dagje vrij. Overschrijvingen naar andere banken worden dus gewoon verwerkt.

Studenten met een ov-kaart die alleen doordeweeks geldig is, moeten vandaag betalen voor hun treinreis. Hou daar dus rekening mee als je naar een bevrijdingsfestival gaat. Weekendkaarthouders reizen daarentegen gratis.

En voor wie vandaag naar de dokter moet, in de cao is te lezen dat huisartsen dit jaar gewoon moeten werken op 5 mei.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van