Geld en Werk

Alleen bikkels zitten met Goede Vrijdag op kantoor

30 maart 2018 08:05 Aangepast: 19 april 2019 10:35
Het zal vandaag rustig zijn op kantoor. Beeld © Getty

Het is ieder jaar weer dezelfde vraag: moet ik op Goede Vrijdag wel of niet naar kantoor? Voor veel mensen is het lange paasweekend uiteraard al lang en breed begonnen. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Het is aan de werkgever om te bepalen of Goede Vrijdag een vrije dag is. Het is namelijk geen verplichte vrije dag. De dag dat Jezus gekruisigd zou zijn, wordt wel gezien als feestdag. Goede Vrijdag is dan ook een beetje te vergelijken met Bevrijdingsdag. Ook dat is geen verplichte vrije dag.

Iedere cao z'n eigen vrije dagen

Of je recht hebt op een vrije dag, kun je vinden in je cao. "Maar we zien dat Goede Vrijdag vaak als vrije dag wordt aangemerkt", laat vakbond CNV weten. Het zal dan ook rustig zijn om menig kantoor.

De pechvogels die wel aan de bak moeten zijn vooral te vinden in de gezondheidszorg, zocht CNV uit. En ook in de metaal en techniek wordt gewoon doorgewerkt. En zelfs ambtenaren die onder de CAO Rijk vallen hebben in principe geen vrij.

"Omdat de omstandigheden en wensen in iedere sector nu eenmaal verschillend zijn, zal niet in iedere sector dezelfde afspraak gemaakt worden", aldus vakbondsvoorzitter Maurice Limmen.

Goede Vrijdag, rustige vrijdag

Ook op straat zal Goede Vrijdag anders voelen dan een normale vrijdag. Zo zijn veel overheidsinstellingen, zoals gemeentehuizen, en banken gesloten. En wie een klapper wil maken op de beurs heeft ook pech. Op Beursplein 5 is deze vrijdag niets te doen.

Iets wat ook geldt voor veel scholen en universiteiten. Maar scholen mogen zelf kiezen of ze les geven of niet. Zo hebben katholieke scholen soms een speciaal paasprogramma op Goede Vrijdag. Maar de meeste christelijke scholen zijn gewoon gesloten, laat CNV weten.

Wat je nog meer moet weten op Goede Vrijdag

Wie denkt op vrijdagavond nog gauw z'n paasboodschappen te doen, kan bedrogen uitkomen. De winkeltijdenwet bepaalt dat op deze feestdag alle winkels om 19:00 uur de deuren moeten sluiten. Hou er dus rekening mee dat de koopavond, die in veel gemeentes op vrijdag valt, niet doorgaat. Gemeentes kunnen wel uitzonderingen maken.

Studenten die reizen met een studentenreisproduct kunnen vandaag gratis een treinreisje door het land maken: zowel mensen met een week- als weekendabonnement reizen gratis. 

En zowel in de trein als op de snelweg zal het lekker rustig zijn. Toch nog een meevaller, als je moet werken.

**Dit artikel werd eerder gepubliceerd in 2017**

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van