Geld en Werk

Deze vluchtelingen wisten van niets iets te maken

20 juni 2017 06:02 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © RTL Z

Vluchtelingen in Nederland blijken het lastig te vinden om hun draai te vinden op de arbeidsmarkt: het ontbreekt ze aan een netwerk of hebben te weinig kennis over het sollicitatiespel. Fares Alqadi en Jay Assad vertellen hoe zij de hobbels overkwamen.

Het is vandaag Wereldvluchtelingendag, waarop over de hele wereld aandacht wordt gevraagd voor de positie van vluchtelingen. Ook in Nederland blijken vluchtelingen het nog steeds niet makkelijk te hebben. 

Veel van hen belanden in de bijstand als ze eenmaal een verblijfsvergunning hebben gekregen. Het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse migratieachtergrond nam afgelopen jaar toe met ruim 19.000, blijkt uit cijfers van het CBS (cijfers maart). Een groot deel hiervan zijn mensen die asiel hebben aangevraagd in Nederland en een verblijfsvergunning hebben.

Niet makkelijk

Dat veel vluchtelingen in de bijstand belanden, heeft volgens VluchtelingenWerk met een paar dingen te maken. Statushouders hebben vaak een taalachterstand, hun diploma’s worden hier niet erkend, ze hebben geen netwerk of weten niet hoe de Nederlandse arbeidsmarkt in elkaar zit. Bovendien blijken veel werkgevers huiverig om met vluchtelingen te werken.

Toch duiken er ook succesverhalen op. Vluchtelingen die voor de oorlog zijn gevlucht en na hun azc-verblijf nu op de arbeidsmarkt staan. Niet alleen in loondienst, maar ook met eigen ondernemingen. In onderstaand filmpje vertellen Fares Alqadi en Jay Assad over hun persoonlijke verhaal:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van