Werk

Van je hobby je werk maken? Zeg niet te snel je baan op: 'Een B&B lost niet je onvrede op'

07 augustus 2017 07:01 Aangepast: 13 november 2017 05:44
Tim Baselmans maakte van zijn passie glas bewerken zijn beroep. Beeld © Michael Habraken

Voel jij op vakantie zo'n tegenzin om weer naar je werk te gaan dat je besluit nu eindelijk voor jezelf te beginnen? Wacht even met je ontslag, want je droom najagen is niet altijd een goed idee. "Het is hard werken en je wordt er niet per se gelukkig van."

Tim Baselmans (44) pakt een stuk ivoorkleurig en een stuk zachtgeel glas. De kleuren komen overeen met de vacht van een labrador. Hij houdt de glasstukken in een vlam en smelt ze samen tot een kraal. Dan mengt hij het warme glas door de as van een hond. De as wordt één met het sieraad.

Tim is glasbewerker en maakt nu sieraden met as van overleden huisdieren. Hij combineert hiermee zijn liefde voor dieren met het ambacht van het glasmaken. Zeven jaar werkte hij op de klantenservice bij een internetserviceprovider. Daar haalde hij weinig voldoening uit. Na een overname besloot hij dan ook voor zichzelf te beginnen. "Het leek me heerlijk van glasblazen mijn beroep te maken. Met een regeling van het UWV startte ik in totale naïviteit mijn bedrijf." Maar die eerste poging om geld te verdienen met zijn hobby was niet meteen succesvol.

Verschil maken

Het salaris is niet meer het belangrijkste aspect bij een baan. We willen liever een verschil maken in de maatschappij en ons zinvol voelen in ons werk. Dit blijkt uit onderzoek van Buzzcapture op verzoek van RTL Nieuws. Het bedrijf verzamelt data uit openbare social media-bronnen zoals Facebook, YouTube, Twitter en Instagram, maar ook blogs en fora.

Veel mensen willen van hun hobby hun werk maken, blijkt uit de data. Maar hierin schuilt een gevaar. "Mensen denken dat een Bed & Breakfast in het buitenland of een sabbatical de oplossing is voor hun onvrede op kantoor", zegt ​psycholoog en gelukscoach Onno Hamburger. Hij schreef het boek Gelukkig Werken en deed uitgebreid onderzoek naar dit thema. Hamburger: "Vaak hebben collega's hen aangemoedigd: 'Ga voor je droom, anders krijg je er later spijt van.'"

Reflectie in de zomer

  • Uit resultaten van Google Trends blijkt dat de piek naar de zoekterm 'nieuwe baan' aan het begin van het nieuwe jaar en net na de zomer is.
  • Dit bevestigt ook Buzzcapture. In hun data zien ze een dip in de zoektrend als het hoog zomer is, maar mensen praten eind augustus, begin september veel over een nieuwe baan. De zomer zou dan worden gebruikt om je carrière te overdenken. Na de zomer laten we weten klaar te zijn voor een nieuwe uitdaging.
  • Rond de jaarwisseling starten veel zzp’ers en parttime zelfstandigen met hun eigen onderneming. Na de zomermaanden, zo rond september, neemt het aantal zelfstandigen ook licht toe. (Bron: KvK)
  • Tussen 2007 en 2016 steeg het aantal webwinkels met zo’n 27.000: van ruim 5.000 in 2007 tot ruim 32.000 in 2016. Binnen de webshops zijn kledingzaken de belangrijkste categorie. Het aantal kledingwebshops steeg sinds 2013 met 68 procent. (Bron: CBS)
  • ​Van de 9.469 webshops die in 2015 zijn opgericht, is na twee jaar nog maar 72,5 procent actief. 412 webwinkels die zijn gestart in 2015, stopte al meteen in datzelfde jaar en 2185 webwinkels stopte in 2016, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, een online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten.

Geen klanten

Thumbnail

Baselmans was enthousiast over zijn werk, maar de klanten bleven weg. "Mijn atelier zat in een achterafstraat en ik maakte geen reclame." Hij had er niet over nagedacht hoe hij zijn producten en diensten aan de man ging brengen.

"Commercie vond ik een vies woord. Nu weet ik dat hoe geweldig een idee ook is, je er niks aan hebt als mensen niet weten dat het bestaat. Ik heb veel te licht gedacht over zaken als inkoop, promotie en social media bijhouden."

Hobby verliezen

Mensen die hun baan opzeggen en voor zichzelf beginnen sparen vaak eerst wat geld, dan volgen ze een opleiding en bouwen een website. Hamburger: "En dan gebeurt er niets. Want een goede medewerker met een prachtig plan is niet altijd een goede ondernemer. Ineens moet je aan inkoop denken, klanten verzamelen, omzet draaien. Dat is hard werken en gaat niet vanzelf."

Mensen nemen vaak een paar jaar de tijd om hun droom een kans te geven. Hamburger: "Ze stoppen al hun tijd en geld in hun nieuwe onderneming. En na een paar jaar stoppen ze en nemen ze weer een klassieke kantoorbaan. Dat is zo zonde."

Ingrid besloot van haar hobby niet haar beroep te maken: "Ik heb niet de illusie dat ik doorbreek"

Thumbnail
Ingrid Bakker (53) werkt parttime bij een autobedrijf. Als hobby doet ze licht acteer- en modellenwerk. Bakker: "6,5 jaar geleden was ik voor het eerst figurant voor de tv-serie Ramses. Ik kreeg volledige visagie en werd gestyled in kleren uit de jaren '50. De locatie was prachtig, de mensen die ik ontmoette fantastisch. Hier is het figurantenvirus toegeslagen."
 
Op de set
"Het begon als hobby, maar nu doe ik commercials, tv-series, bedrijfsfilms en modellenwerk. Je ziet me soms in GTST voorbijschuiven in café De Rozenboom. Zo'n twee keer in de week sta ik ergens op de set. Als het meer zou verdienen, had ik er graag fulltime mijn werk van gemaakt. Maar soms krijg ik alleen de reiskosten vergoed en een cadeaubon. Ik heb niet de illusie dat ik doorbreek, dus blijf ik mijn werk bij het autobedrijf er gewoon bij doen."

Langzaam veranderen

We willen geen baan meer tot ons pensioen die we 'wel oké' vinden. Hamburger pleit ervoor niet meteen ontslag te nemen, maar langzaam te veranderen. "Wil je voor jezelf beginnen in een nieuwe business, ga dan eerst informeren bij mensen die het vak al doen. Misschien kom je erachter dat het leven van een YouTube-ster helemaal niet zo fantastisch is, dat die 24 uur per dag bereikbaarheid helemaal niet bij je past."

Hij adviseert om met een dag in de week te beginnen. "En als je onderneming, je blog, je YouTube-kanaal groeit, bouw het dan langzaam uit." Niet iedereen hoeft zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel om gelukkiger te worden in hun baan. Hamburger gaat uit van het startpunt: waarom wil je eigenlijk leven van schilderen of zingen? Wil je meer vrijheid of je eigen tijd indelen? "Bij een zangcarrière zou er bijvoorbeeld uit kunnen komen dat je graag op een podium wilt staan. Dat kan misschien ook in je huidige baan doen door presentaties te geven."

Minder eigenwijs

Toen Baselmans besloot zich te richten op as-sieraden, gingen de zaken beter. "Omdat ik volledig achter de herdenkingssieraden sta, kan ik ze ook beter verkopen en blijkt het commercieel succesvol te zijn." Toch besloot hij een dag in de week schoonmaakwerk te gaan doen. "Zo kan ik altijd mijn vaste lasten betalen. Als de verkoop van de sieraden harder groeit, ga ik er weer fulltime mee aan de slag. Dit kan over twee, drie of vijf jaar zijn."

Gooi niet meteen alles overboord voor je eigen bedrijf, adviseert Baselmans nu na vier jaar ondernemen. "Ik nam een boekhouder in de arm en van de rest dacht ik: dat kan ik zelf wel. Ik heb geleerd iets minder eigenwijs te zijn en wat meer naar mijn omgeving te luisteren."

Thumbnail

Hailey's hobby is nu loodzwaar werk: "Ik heb geen energie meer om zelf yoga te doen"

Hailey Noa (30) zegde haar carrière als arbeidsrechtjurist op om yogadocent en blogger te worden. Noa: "Yoga was de manier om tot rust te komen en mijn drukke baan vol te houden. Iedere keer als ik op mijn yogamat stond, groeide mijn liefde voor de sport. Daarom heb ik een yoga-opleiding gedaan en de switch naar docent gemaakt."

Les geven
"Ik ben blij met deze overstap, maar er knaagt ook iets aan me: ik heb geen tijd of energie meer om zelf yoga te doen. Want op de avonden waarop ik normaal yoga deed, geef ik nu les. De aanwezigheidslijst bijhouden, mensen zeggen in welke houding ze moeten staan en ze corrigeren als ze het verkeerd doen, is anders dan alleen met jezelf bezig zijn op een matje. Ik moet minimaal 20 uur per week lesgeven om genoeg geld te verdienen om van te leven. Zes dagen per week ben ik met mijn lijf bezig. Als ik geen les geef, heeft mijn lichaam behoefte aan rust. Ik merk het nu aan mijn knieën, ze doen pijn en er zit vocht in. Ik verdien nu ook geld met mijn blog over een duurzame lifestyle. Hopelijk worden mijn inkomsten binnenkort 50/50. Dan heb ik meer tijd en energie om zelf weer op de mat te staan."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van