Geld en Werk

Kampioenschap levert iedere Oranje Leeuwin 25.000 euro op

07 augustus 2017 10:45 Aangepast: 07 augustus 2017 11:26
De speelsters gaan ieder met zo'n 25.000 euro naar huis. Beeld © ANP

Het was een onvergetelijke finale, die een cup heeft opgeleverd van onschatbare waarde. Maar het kampioenschap levert iedere Leeuwin ook 25.000 euro op.

Dat blijkt uit gegevens van de Europese voetbalbond UEFA. De bond heeft in totaal acht miljoen euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld voor WEURO 2017. Uiteraard gaat het meeste geld naar de winnaar: 1,2 miljoen euro.

25.000 euro

Maar hoeveel krijgen de Oranje Leeuwinnen nou van dat bedrag? Dat is het best bewaarde geheim van Zeist. "Wij doen nooit uitspraken over individuele afspraken met spelers of speelsters", laat een woordvoerder van de KNVB weten. Spelersmakelaars als Leoni Blokhuis of Tim Vrouwe zeggen dat zelfs zij die individuele afspraken tussen de speelsters en staf en de KNVB niet kennen.

Volgens sportmarketeer Ruud van der Knaap is het 'een aardige inschatting' als de helft van het geld uiteindelijk bij de speelsters en technische staf terechtkomt. Hij schat dat de dames zelf met 25.000 euro naar huis gaan.

Verdeling

Het complete prijzengeld van acht miljoen wordt verdeeld over de zestien teams die meedoen. Althans, over de bonden van de diverse landen. De verdeling gaat als volgt:

Thumbnail

Mannen

Een aardig zakcentje en al een stuk meer dan de 5,8 miljoen euro die bij het vorige EK voor vrouwen werd uitgekeerd. Maar nog steeds een schijntje vergeleken bij de 301 miljoen die de UEFA over had voor het laatste EK voor mannen.

Alleen de startpremie voor teams was daar al acht miljoen euro. Die spelers van kampioensteam Portugal konden toen elk zo'n 3 ton op hun rekening bijschrijven.

Thumbnail

Volgens marketeer Van der Knaap zijn het echt twee onvergelijkbare grootheden. "Qua commercie en belangen staat het vrouwenvoetbal nog niet in de schaduw van het mannenvoetbal. Maar voor de vrouwen wordt het langzaam beter. Dat is ook te zien aan de verhoging van het UEFA-prijzengeld."

Het zal nog wel een tijd duren voor de situatie zo is als bijvoorbeeld bij tennis. Daar krijgen de vrouwen inmiddels net zoveel aan prijzengeld als de mannen, zegt hij.

Clubs

Het verschil bij een toernooi als het EK is dus al groot, bij clubs is dat ook het geval. Topspeelster Lieke Martens heeft net een contract getekend bij FC Barcelona. Daar gaat ze twee ton per jaar verdienen.

Een flink bedrag, maar iemand als Lionel Messi verdient dat in een paar dagen bij dezelfde club. In Nederland krijgen de meeste vrouwen bij clubs niet meer dan een onkostenvergoeding van rond de zeshonderd euro. Clubs als FC Twente en Ajax betalen sommige speelsters meer, tussen de 700 en 2300 euro is de inschatting van experts.

Thumbnail

Dit artikel is een update van een eerder bericht over het prijzengeld van WEURO 2017.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`