Geld en Werk

Europese angst voor Rusland-sancties VS 'overtrokken'

03 augustus 2017 15:09 Aangepast: 03 augustus 2017 15:10
Beeld © EPA

Gisteren tekende de Amerikaanse president Donald Trump een omstreden wet die extra sancties oplegt aan Rusland. De Europese Unie, die tot nu toe samen optrok met de VS tegen Rusland, is bezorgd. Maar die zorg lijkt onterecht.

De Europese vrees voor de nieuwe wet zit hem vooral in de sancties die kunnen worden opgelegd aan personen en bedrijven die investeren in de Russische energiesector.

Dreigende taal

Onderdeel van die sector zijn ook internationale pijpleidingen en daar worden vooral de Duitsers zenuwachtig van. Die hebben namelijk een groot belang bij de afronding van een megaproject: Nordstream 2. Dat is een pijpleiding die Russisch gas recht in het hart van Europa (Duitsland) moet gaan afleveren.

Vorige week kwam er dan ook dreigende taal uit Brussel en Berlijn. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waarschuwde vorige week 'binnen enkele dagen tegenmaatregelen te nemen' als de sancties schade berokkenen voor Europese energieprojecten.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel sprak eerder zelfs van 'illegale sancties tegen Europese bedrijven'.

Sancties voor de Russische energiesector

De president van Amerika mag sancties opleggen aan bedrijven of personen die voor meer dan een miljoen dollar, of voor meer dan vijf miljoen dollar per jaar investeren, verkopen of leasen aan Rusland voor de bouw van energieprojecten. Daaronder vallen ook pijpleidingen zoals Nordstream 2.

Overdreven reactie

Maar volgens expert Sijbren de Jong van The Hague Center for Strategic Studies is de ferme Europese taal overdreven. Hij wijst erop dat het gedeelte in de wet over sancties voor de energiesector alleen van kracht worden, als de president dat ook nodig acht. "Het lijkt wel of de Duitsers geen Engels meer kunnen lezen."

Gezien de houding van Trump tegenover de Russen en zijn kritiek op deze wet acht De Jong het niet waarschijnlijk dat dit ook echt een probleem gaat worden. Trump tekende weliswaar de wet, maar werd daar in feite toe gedwongen door het Congress. "Zijn oren staan er niet echt naar om nog extra maatregelen te nemen."

Coördinatie met bondgenoten

Daar komt nog eens bij dat in de uiteindelijke wettekst nog een belangrijke passage is opgenomen. Daarin staat namelijk dat sancties met betrekking tot de energiesector 'in coördinatie met bondgenoten van de VS' mogen worden opgelegd.

"En ik geloof dat we nog steeds bondgenoten van de VS zijn", merkte Juncker gisteren op. Volgens de Commissievoorzitter heeft de Europese druk ervoor gezorgd dat de tekst behoorlijk ten gunste van de EU is aangepast. Toch voegde hij daaraan toe dat de EU zijn economische belangen ten opzichte van de VS moeten verdedigen. "En dat zullen we ook doen."

Niet zonder risico's

Hoewel de vrees voor de nieuwe sancties wat overtrokken is, is de mogelijkheid voor extra sancties voor de energiesector toch ook niet geheel zonder risico's. Een bedrijf als Shell, dat voor om en nabij een miljard heeft geïnvesteerd in Nordstream 2, moet toch een extra risico incalculeren. Het afdekken van politieke risico’s zal wel aanzienlijk duurder worden door de sancties, denkt De Jong.

Shell reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`