Bijzondere vakanties

Singlereizen worden populairder: 'Tegen een muur praten is ook niet altijd gezellig'

03 augustus 2017 03:31 Aangepast: 03 augustus 2017 18:20
Beeld © Hans van Doorn

Nu heel Nederland op vakantie gaat, blijven ook de singles niet thuiszitten. In 2016 ging driekwart van de singles minstens één keer op vakantie. Toch gaan ze maar zelden alleen: "Als single kun je overal heen gaan op vakantie, maar vakanties zijn nog leuker als je ze met anderen kunt delen."

Slechts een kwart van de singles die op vakantie gaat, gaat alleen, blijkt uit cijfers van het CBS. De rest gaat bijvoorbeeld samen met vrienden weg, of logeert bij familie in het buitenland. Ook gaan er steeds meer singles mee op reizen die speciaal voor hen georganiseerd zijn.

Daten en seks

"We groeien enorm", zegt Emma Blanchard van reisorganisatie Crusj, die singlereizen aanbiedt. "Mensen durven er openlijk voor uit te komen dat ze op singlereis gaan. Het stigma is eraf. Vroeger dachten mensen dat het vooral draait om daten en seks, of dat er alleen geitenwollensokkentypes meegaan. Dat is echt niet zo."

"Mensen die zijn geweest vertellen enthousiast tegen anderen dat ze ook moeten gaan. Het is nu een gangbare vorm van op vakantie gaan", zegt ze. Dat blijkt ook uit het aanbod van de vakanties. "We zijn ooit begonnen met pakketreizen met veel excursies, maar sinds kort bieden we bijvoorbeeld ook yogareizen aan."

'Ik was best zenuwachtig'

Ook de 49-jarige Hans van Doorn ziet dat het steeds normaler wordt om op singlevakantie te gaan. Hij ging voor de eerste keer op singlevakantie toen hij 25 was. "We gingen naar de Dordogne. Ik was toen best zenuwachtig, want ik vond het behoorlijk spannend om met een groep vreemden op vakantie te gaan."

"Je weet niet wat je treft. Maar ik wilde niet in m'n eentje op vakantie, dus ik ging toch. Tegen een muur praten is ook niet altijd gezellig." En het beviel, want hij ging nog zo'n tien keer met een groep singles op reis. "De laatste keer was een paar weken geleden, met een groep mensen van mijn leeftijd naar Portugal, ook dat was heel leuk."

Groepsgevoel

Op romantisch vlak verwacht hij niets van de reizen, zegt hij. "Toen ik wat jonger was gebeurden er soms wel gekke dingen, want er werd gedronken. Maar nu ik ouder ben wil ik meer comfort, luxe en kwaliteit. We gaan niet als singles samen op reis om de liefde te bedrijven, ofzo. Dat is een ouderwets beeld. We zijn singles die gezamenlijk op vakantie gaan en een leuke tijd willen hebben."

Hij gaat ook weleens alleen op vakantie. "Morgen stap ik bijvoorbeeld in de auto naar Limburg, daar blijf ik dan twee nachten, en dan rijd ik door naar vrienden in Zeeland." Maar dat vindt hij toch niet hetzelfde: "Het is leuk om een ervaring met anderen te kunnen delen. Ik ben ook weleens gaan bergwandelen met een groep, en het is zo gaaf om dan samen de top van een berg te halen. Dat schept een band, dat is leuker dan alleen op vakantie gaan."

Leukste reis

Toch vindt hij het nog leuker om met een partner op vakantie te gaan. "Maar ik heb niet echt een relatie." Toen hij wel een partner had, is hij weleens naar Frankrijk gegaan. "Dan huurden we daar een huisje, dat waren mijn allerleukste vakanties." En zijn allerleukste singlereis? "Die was naar Denemarken, Zweden en Noorwegen."

"Noorwegen is hartstikke duur, dus we gooiden in Hengelo de auto vol met bier en wijn. Vervolgens gingen we wildkamperen in de buurt van Göteborg. Dan gingen we 's avonds op zoek naar elanden in de buurt, en in Noorwegen hebben we een gletsjer beklommen. Dat vergeet ik nooit meer."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van