Geld en Werk

New York Pizza is fastfood en dus niet welkom in Amsterdam-Zuid

02 augustus 2017 19:26 Aangepast: 02 augustus 2017 19:45
Een van de filialen van het bedrijf in de hoofdstad. Beeld © ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag bepaald dat New York Pizza zichzelf geen restaurant mag noemen. Het bedrijf laat direct weten dat het in beroep gaat tegen de uitspraak.

Eind vorige maand stonden New York Pizza en de gemeente Amsterdam met deze verhitte discussie voor de bestuursrechter. Zelf vindt de pizzabakker dat het een restaurant is, maar de gemeenteambtenaren spreken liever over een fastfoodketen.

Geen plek voor fastfood

En dat is cruciaal voor het bestemmingsplan. New York Pizza wil namelijk graag een filiaal openen op de altijd drukke Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, vlakbij de nieuwe metrohalte van de Noord-Zuidlijn.

Maar stadsdeel Zuid stak daar een stokje voor. Voor de fastfoodcategorie, de snelle verkoop waarbij mensen het mee de straat opnemen, is dan ook geen ruimte, zo liet het stadsdeel destijds weten aan RTL Z.

Reden voor New York Pizza om naar de rechter te stappen. Maar die geeft de gemeente nu gelijk. De voorzieningenrechter is ervan overtuigd dat de beoogde vestiging van New York Pizza inderdaad een fastfoodrestaurant is. De gemeente mag het bedrijf daarom de vergunning weigeren.

Definitiekwestie

Bij de uitspraak wijst de rechter op het verschil in de woordenboekdefinities van fastfood en restaurant:

fastfood: voedsel waarvoor geen of weinig bereidingstijd nodig is, zoals snacks, opwarmgerechten enz. = gemaksvoedsel.

restaurant: publieke gelegenheid waar men koude en warme maaltijden (en daarbij dranken) kan gebruiken en waar personeel aan tafel bedient (als zelfstandig complex, of als onderdeel van een groter complex). Ook als tweede lid in samenstellingen als de volgende, waarin het eerste lid een specialiteit noemt: fastfoodrestaurant (..).

In beroep

Maar daar laat New York Pizza het niet bij zitten. Volgens het bedrijf heeft de uitspraak verstrekkende gevolgen voor andere pizzeria's en het verlenen van horecavergunningen in de hoofdstad. De keten wijst er daarbij op dat het filiaal dat zij in de Ferdinand Bolstraat voor ogen hebben, een wat luxer restaurant van de keten betreft.

De zaak bij de Raad van State dient naar verwachting begin september.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore