Ga naar de inhoud
Geld en Werk

5 miljoen diesels Volkswagen, Daimler en BMW krijgen update

Onder druk van de Duitse autoriteiten beloven autofabrikanten Volkswagen, Daimler en BMW een softwareupdate voor meer dan 5 miljoen dieselauto's. Dat is de uitkomst van de 'dieseltop' in Berlijn vandaag.

Met de updates willen de fabrikant een streep zetten onder het emissieschandaal dat nu al twee jaar doormoddert. De deal is zojuist tijdens een spoedberaad tussen de bedrijven en politici besloten, schrijft de Duitse krant Die Welt. Onderdeel van de deal is ook het promoten van schoon transport in steden.

Vertrouwen verloren

Na een upgrade moet elke dieselauto 25 tot 30 procent minder verontreinigende stikstofoxide uitstoten, schrijft de Duitse autobrancheorganisatie VDA in een statement. Volgens VDA is de auto-industrie zich ervan bewust dat het veel vertrouwen is verloren.

"We moeten en zullen werken om dit vertrouwen te herwinnen. Dat is in het belang van onze klanten, medewerkers en ons land", schrijven zij.

Onder vergrootglas

De terugroepactie omvat ook de 2,5 miljoen voertuigen die Volkswagen de afgelopen maanden al aanpaste. Ook Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz,​​ kwam eerder deze maand met beloftes. Zij willen zelfs 3 miljoen Europese dieselwagens terugroepen naar de garage voor gratis aanpassingen.

Daimler is één van de autofabrikanten die onder een vergrootglas liggen sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal gefraudeerd heeft met uitstootgegevens. Het dieselschandaal heeft Volkswagen miljarden gekost.