Geld en Werk

Festival Valtifest failliet door dramatische laatste editie

02 augustus 2017 14:29 Aangepast: 02 augustus 2017 14:58
Na de editie van 2016 konden veel rekeningen niet meer betaald worden. Beeld © Valtifest

Een maand voor de tiende editie is het doek gevallen voor verkleedfestival Valtifest. Feestorganisator Meubel Stukken kan de rekeningen niet meer betalen, maar hoopt via de curator nog op een doorstart.

Oorzaak van het faillissement is de verliesgevende editie van 2016. De organisatie liep daarbij grote betalingsachterstanden op, waardoor veel artiesten niet betaald konden worden. De opbrengst van de aanstaande jubileumeditie moest dat gat dichten, maar gisteren is het faillissement van Valtifest B.V. uitgesproken.

Het is daardoor onzeker of het festival dit jaar nog doorgaat. Er zijn tot dusver ongeveer 3500 kaarten verkocht voor de editie van 9 september op de NDSM-werf in Amsterdam, laat curator Luc Rijzewijk weten aan RTL Z.

Organisator Peter van der Meulen van Meubel Stukken was ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor commentaar.

Optelsom

De curator noemt het faillissement een optelsom. "Het is een samenloop van omstandigheden. Dat zijn de tegenvallende opbrengsten van 2016, de toegenomen concurrentie en de trend dat steeds meer bezoekers hun tickets last minute kopen via platforms zoals Ticketswap", zegt Rijzewijk.

Toch is een doorstart volgens hem goed mogelijk. Geïnteresseerde partijen kunnen zich nog de komende dagen bij hem melden."Tot dusver loop het storm, ik word veel gebeld. Daarom heb ik goede hoop op een doorstart, al is dat nog alles behalve zeker", aldus de curator.

Moordende concurrentie

Valtifest was één van de 1340 festivals die vorig jaar in Nederland zijn georganiseerd. Veel van hen worstelen om te overleven en afgelopen juni nog werd het Amsterdam Food Festival failliet verklaard. Meer dan een kwart van de nieuwe muziekfestivals uit 2015 organiseerde een jaar later geen tweede editie, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam.

Begin dit jaar kwam Valtifest-organisator Meubel Stukken ook al in opspraak door het luxe bootfestival Ship Happens, dat oorspronkelijk in 2016 zou plaatsvinden maar nooit is gehouden. Bezoekers deden een aanbetaling van minimaal 250 euro, maar wachten nog altijd op hun geld.

'Verschrikkelijk klote'

Meubel Stukken werd ooit mede-opgericht door dj Joost van Bellen, die sinds 2010 geen eigenaar meer is. Het voormalige uithangbord van Valtifest noemt het faillissement in een verklaring 'verschrikkelijk klote voor allen die nog geld krijgen en een nachtmerrie voor de eigenaren'. Ook hij hoopt nog op een doorstart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore