Geld en Werk

Spaarrente omlaag en hypotheekrente omhoog, best logisch

06 augustus 2017 14:02 Aangepast: 07 augustus 2017 06:37
Beeld © ANP

Op je spaargeld krijg je steeds minder rente. Maar de rente die je over je hypotheek betaalt, stijgt intussen wel. Dat lijkt onlogisch, maar er is een goede verklaring voor.

Rente is de prijs van geld, maar dé rente bestaat niet. Zo heb je de lange rente waarnaar wordt gekeken bij het bepalen van de hypotheekrente. En je hebt de korte rente, die geldt voor een periode van maximaal een jaar. Die is meer van belang voor je spaarrente.

Meestal is de korte rente lager dan de lange rente. Ga maar na: als je je geld voor langere tijd vastzet op een spaarrekening, dan krijg je een hogere rente. En voor je hypotheek betaal je ook een hogere rente naarmate je de rente langer vastzet.

Korte rente en de ECB

De korte en de lange rente worden op verschillende manieren vastgesteld. Om met de korte rente te beginnen: die wordt voor een belangrijk deel bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB probeert al een tijdje de inflatie en de economie aan te jagen door aan banken tegen 0 procent geld uit te lenen.

Verder moeten banken nu rente betalen als zij geld stallen bij de ECB. Voorheen kregen zij juist rente. Het is voor banken daarmee duurder gemaakt om een overschot aan spaargeld bij de ECB te parkeren in plaats van uit te lenen.

0 of 0,1 procent spaarrente

Banken berekenen dit deels door, maar een negatieve spaarrente heb je nog nergens. Dat lijkt toch moeilijk te verkopen aan klanten. Maar de spaarrente is wel zonder meer laag.

ING, ABN Amro vergoeden nu 0,1 procent op hun belangrijkste spaarrekeningen. Bij Rabo geldt dat percentage vanaf volgende week. Bij sommige banken krijg je zelfs 0 procent rente.

Lange rente

De lange rente wordt niet direct vastgesteld door de ECB. Maar de lange rente hangt wel af van de verwachtingen van de korte rente in de toekomst.

Verder wordt de lange rente in de eurozone nu ook bepaald doordat de ECB elke maand obligaties opkoopt. Sinds april gaat het om 60 miljard euro per maand. De ECB doet dit om zo de (lange) rente omlaag te krijgen. Een grotere vraag naar obligaties drukt de rente immers en dat moet de economie stimuleren.

Meer sparen, terwijl de rente daalt

Maar waarom sparen consumenten meer nu de rente nóg lager staat? Je spaart niet alleen voor de rente, maar ook om een buffer te hebben, bijvoorbeeld voor als de wasmachine plotseling stuk gaat.

Verder is de inflatie de laatste tijd niet zo hoog. Nog altijd wordt je geld elk jaar minder waard (er is immers inflatie), maar het effect is beperkt. Wel knabbelt de vermogensrendementsheffing aan de waarde van je geld. Die komt neer op 1,2 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore