Geld en Werk

Qbuzz Groningen: waterstof tanken in Helmond 'is logisch'

02 augustus 2017 13:26 Aangepast: 02 augustus 2017 13:29
Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat zich in Groningen informeren over waterstofbussen. Beeld © ANP

Qbuzz heeft in Groningen twee bussen rijden op waterstof die om te tanken met dieplader naar Helmond worden gereden. Volgens de directeur van Qbuzz is dat niet gek: "Het hoort bij het proefdraaien."

Daar sta je dan met je waterstofbus in het Groningse land. Vol trots werden ze begin dit jaar gepresenteerd door Qbuzz. Ze zijn veel schoner en beter voor het milieu, maar het probleem is dat de bussen alleen honderden kilometers verderop in het Brabantse Helmond kunnen tanken. Met een actieradius van 400 tot 500 kilometer is de tank na zo’n ritje heen en weer leeg.

"Het hoort bij de proeffase waar we nu in zitten", zegt directeur Astrid Veldhuizen van QBuzz Groningen en Drenthe. "De bussen zijn nog niet in de dienstregeling opgenomen. We zijn ze aan het testen met onder meer de brandweer. Chauffeurs moeten er mee leren omgaan. En bij evenementen van de politiek laten we de bus zien."

Bella figura

Zo wordt er door Qbuzz dat onlangs is overgenomen door het Italiaanse Bus Italia alvast goede sier gemaakt met de waterstofbussen. Dat er in Brabant getankt moet worden noemt een medewerker van het bedrijf 'logisch'.

"Daar kan het veilig en goedkoper", vult Veldhuizen aan. De bussen worden op een dieplader naar Helmond en weer terug gereden.

In Nederland zijn namelijk twee plekken waar je waterstof kunt tanken: in Helmond en Rotterdam. Een derde, Arnhem is in aanbouw en ook onder meer bij AkzoNobel in Delfzijl wordt gewerkt aan een waterstoftankstation. QBuzz wil vanaf december gaan tanken bij dat laatste station. Waterstof is een bijproduct bij de chloorproductie van AkzoNobel. De energie die daarbij nodig is wordt opgewekt met windmolens.

Tanken in Hoogezand

Tot die tijd moet Qbuzz ergens anders tanken. Veldhuizen is inmiddels niet meer van plan de bussen naar Helmond te laten rijden.

Er is een mogelijkheid om waterstof te tanken in het Groningse Hoogezand. "Dat vonden we tot nu toe niet veilig genoeg en het is geen commercieel tankstation. Maar voor een enkele keer kunnen we daar nu toch tanken." In Groningen zijn meer plannen voor waterstoftankstations maar het wachten is nog op een vergunning.

In een volle tank van een bus gaat 35 tot 40 kilo waterstof. Dat kost in Helmond tien euro per kilo. Bij het tankstation in Delfzijl dat QBuzz samen meet AkzoNobel en andere partijen bouwt, moet die kiloprijs lager worden. En de brandstofprijs moet zo vergelijkbaar worden met die voor diesel.

De twee waterstofbussen zijn onderdeel van een plan om uiteindelijk de uitstoot terug te brengen naar nul. QBuzz heeft daarvoor in het noorden ook 2 elektrisch bussen rijden en in december komen er dar nog tien bij. Maar er is nog een lange weg te gaan. QBuzz heeft in het noorden 300 bussen rondrijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore