Geld en Werk

Bij Bunq betaal je nu 96 euro per jaar voor een Mastercard

01 augustus 2017 21:00 Aangepast: 02 augustus 2017 16:20
Beeld © Bunq

Geen plotselinge kosten meer voor een creditcard of pinnen in het buitenland: bij fintechbank Bunq ben je voor 8 euro per maand voorzien. Dat is alleen wel aan de prijzige kant.

De 96 euro per jaar geeft je toegang tot een pinpas, twee debit Mastercards, mobiel betalen via de Android-app en natuurlijk je Bunq-rekeningen. Je krijgt alleen deze debit Mastercards, een soort prepaid creditcard, als je het hele pakket afneemt, een andere mogelijkheid is er niet. 

Geen prijsvechter

Het klinkt aardig, een vast bedrag per maand voor al je bankzaken. Maar een snelle rekensom leert dat je bij ING voor hetzelfde 42,60 euro per jaar betaalt. Met een paar keer rood staan, pinnen in landen buiten Europa en afrekenen met de mobiele app kom je dan uit op zo'n 55 tot 60 euro per jaar.

"We zijn geen prijsvechter", vertelt oprichter Ali Niknam aan de telefoon. "Je krijgt bij ons een compleet andere ervaring dan bij je ouderwetse bank. Wij bieden geweldige features, waarborgen je privacy en investeren niet in schimmige bedrijven."

Een paar van die features: je kunt je betaalpas aan meerdere rekeningen koppelen, een gezamenlijke rekening met Bunq-vrienden beheren en al je bankzaken vanuit de app regelen - je hoeft nooit langs een kantoor.

Gratis blijft gratis

"We geven een tientje per maand uit aan Spotify en dan heb je toegang tot alle functies. Toch geldt dat niet voor banken, waar we ons geld opslaan waar we elke dag voor werken", zegt Niknam, die benadrukt dat veel Bunq-gebruikers om dit abonnement hebben gevraagd.

De kantine van Bunq (beeld: Bunq, tekst loopt onder de foto door)

Thumbnail

Hoeveel gebruikers Bunq heeft, wil Niknam nog steeds niet zeggen. De eerste cijfers worden gepresenteerd zodra Bunq zijn aanwezigheid in het buitenland heeft vergroot. Op dit moment is de startup naast Nederland ook actief in Oostenrijk en Duitsland. Wel zegt Niknam dat het aantal transacties 'enorm stijgt', met name in de grote steden.

De gratis variant van Bunq blijft bestaan: daarmee kunnen gebruikers via de app betalingen overboeken.

5,2 miljoen euro verlies

Niknam wil met Bunq weer eens een Nederlands bedrijf in de internationale spotlight zetten. "Na TomTom hebben we eigenlijk niet meer een Nederlands bedrijf met zo'n wereldwijd succes gehad", vertelt hij. "Dat is mijn ambitie. En zelfs de grote bedrijven uit Silicon Valley kijken met grote ogen naar ons."

Zijn ambities gaan vooralsnog gepaard met flinke verliezen: in zijn eerste boekjaar, 2016, boekte het bedrijf een verlies van 5,2 miljoen euro. Die verliezen vindt Niknam helemaal niet erg. Niet alleen omdat hij als aandeelhouder van zijn vorige bedrijf - webhoster TransIP - jaarlijks nog flinke bedragen ontvangt, maar ook omdat een startup in de eerste jaren nu eenmaal verlies maakt.

"Het past bij onze globale ambities, en ik blijf zolang als ik kan investeren in Bunq. Ik ben zo overtuigd van onze missie en denk liever in termijn van tien jaar dan van één jaar. Alles wat ik kan doen om van Bunq een succes te maken, zal ik doen. I'm all in."

Correctie: Dit stuk vermeldde eerder dat Bunq rood staan toestaat zonder dat klanten daarover rente hoeven te betalen. Dat klopt niet. Bij Bunq kun je niet rood staan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore