Economie

'Stop met beleggen in private-equityfondsen zoals Sun Capital'

01 februari 2016 10:25 Aangepast: 01 augustus 2017 14:00
Beeld © ANP

De FNV is helemaal klaar met de werkwijze van private-equityfonds Sun Capital. Die zou blind zijn voor werknemersbelangen en heeft lak aan het milieu. Pensioenfondsen moeten hun beleggingen volgens de vakbond daarom terugtrekken.

In een brief aan vijf Nederlandse pensioenfondsen vraagt de vakbond of zij willen stoppen met het beleggen in private-equityfondsen zoals Sun Capital. De strategie van het investeringsfonds, dat in december de handen van V&D af trok, is volgens de bond schadelijk en in strijd met ethische waarden. Juist onze pensioenfondsen moeten volgens hen de handen aftrekken van dergelijke investeringsmaatschappijen die 'niet kijken naar de belangen van de werknemer en zaken als duurzame energie'.  

Schenden van mensenrechten
De oproep is afkomstig van de eigen achterban, verklaart FNV. "Veel leden geven bij ons aan: investeren in private-equityfondsen die winst maken ten koste van mens en milieu, moeten wij dit nog wel doen?", legt FNV-woordvoerder Arjen Zegers uit. Maatschappelijk verantwoord beleggen zónder private-equityfonds is daarom het speerpunt van FNV. Zegers: "De brief is gestuurd naar de bestuurders van pensioenfondsen ABP, PGGM, SPF Beheer, PMT en AVH." 

Naast Sun Capital noemt hij opnieuw multinationals zoals Walmart en de bouwbedrijven die betrokken zijn bij de bouw van voetbalstadions in Qatar, die zich volgens de bond schuldig maken aan de schending van arbeidsrechten. Pensioenfondsen en banken zouden hier niet in moeten beleggen.  

'In de kou laten staan'
Toch lijken de pijlen ditmaal vooral gericht op Sun Capital, dat in 2010 V&D kocht. Niet gek, na het loonoffer dat Sun eind vorig jaar onvermurwbaar vroeg aan het personeel van V&D. Zegers: "Om hen vervolgens in de kou te laten staan." Op 23 december werd duidelijk dat Sun na vijf jaar verlies draaien de stekker uit het noodlijdende warenhuis trok, waardoor V&D het faillissement moest aanvragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore