Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Exxon verliest na 86 jaar AAA-status bij S&P

Beeld © ANP

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft niet langer de allerhoogste kredietwaardering AAA bij kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Eerder dit jaar werd de rating van Shell en BP ook al verlaagd.

De financiën van ExxonMobil staan onder grote druk door de sterk gedaalde olieprijzen en dat heeft S&P aangezet de rating met één stap te verlagen tot AA+. Door de lage olieprijzen zal het de komende jaren moeilijk worden om hoge dividenden te blijven uitbetalen en om de inkoop van eigen aandelen te financieren, zegt S&P.  

S&P waarschuwde in februari al dat ExxonMobil, een van de grootste oliebedrijven ter wereld, zijn AAA-status zou kunnen verliezen. Het concern had al sinds 1930 de hoogste kredietwaardigheid bij het bureau. De outlook is stabiel, wat betekent er voorlopig geen verdere verlaging van de kredietstatus dreigt.

Ook rating andere 'oil majors' verlaagd
S&P heeft de laatste tijd de ratings van een reeks grote oliebedrijven, zoals Shell, BP en Total, verlaagd.

Volgens S&P is de schuld van ExxonMobil de afgelopen jaren verdubbeld door enkele grote projecten, maar ook door het uitkeren van dividend en aandeleninkopen. Daarbij ging er meer het concern uit dan er in kwam.

Rockefellers hebben het gehad met Exxon
Opvallend was dat onlangs de nazaten van John D. Rockefeller uit olie stappen met hun beleggingen. Eerder dit jaar werd bekend dat zij ExxonMobil beschuldigen van het achterhouden van informatie over de gevolgen van klimaatverandering. Rockefeller richtte ooit Standard Oil op en had vrijwel een monopolie in de VS. Later moest zijn concern van de autoriteiten worden opgebroken. Eén van de concerns die daaruit voortkwam was Exxon.