Ga naar de inhoud
Dieselschandaal

Daimler roept 3 miljoen diesels terug in Europa

Beeld © EPA

De Duitse autobouwer Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, roept meer dan 3 miljoen Europese dieselwagens terug naar de garage voor gratis aanpassingen. Daarmee wil het bedrijf problemen voorkomen over mogelijke fraude met de emissiesystemen van de auto's.

Daimler is een van de autofabrikanten die onder een vergrootglas liggen sinds in 2015 aan het licht kwam dat Volkswagen op grote schaal gefraudeerd heeft met uitstootgegevens van vervuilende dieselauto's. Het dieselschandaal heeft Volkswagen miljarden gekost.  

Eerder deze maand werd Daimler ook beschuldigd van sjoemelen. Tussen 2008 en 2016 zou de autobouwer ruim een miljoen diesels verkocht hebben die meer broeikasgassen uitstoten dan is toegestaan. Duitse Justitie opende daarop een strafrechtelijk onderzoek.

220 miljoen euro

Daimler verwacht dat de nu aangekondigde recall in totaal zo'n 220 miljoen euro kost. Eerder dit jaar is al begonnen met het uitvoeren van servicebeurten voor bijna 275.000 zogeheten 'compact cars' van Mercedes, alsmede modellen uit de V-klasse. Deze update is een uitbreiding daarvan.

"Het publieke debat over dieselmotoren zorgt voor veel onzekerheid'', schrijft Daimler-topman Dieter Zetsche in een verklaring. "We hebben daarom besloten extra maatregelen te nemen om bestuurders van dieselauto's gerust te stellen en het vertrouwen in dieseltechnologie te versterken."