Economie

Nederlandse staatsschuld levert flink geld op

03 februari 2016 17:08 Aangepast: 01 augustus 2017 13:00

Het klinkt ongelooflijk, maar de Nederlandse Staat kan tegenwoordig aardig geld verdienen door schulden te maken. Op kortlopende staatsobligaties verdient de schatkist nu 0,44 procent per jaar.

Normaal gesproken moet de Staat juist geld betalen in de vorm van rente als het geld leent op de kapitaalmarkt. Maar de rente op 2-jaars staatsobligaties is de afgelopen maanden hard gedaald, en is nu zelfs bijna een half procent negatief. Dat wil zeggen dat je geen rente betáált, maar ontvángt als je schulden maakt.

Vermogensbeheerders vluchten in turbulente tijden vaak naar een veilige plek om hun geld te stallen. Als de beurzen naar beneden gaan is er eigenlijk maar één plek waar je geld veilig is: in staatsobligaties van sterke landen. Als daar extreem veel vraag naar is, dan kan de rente zelfs negatief worden. Dat is nu dus het geval.

Thumbnail

Grote verschillen
Ook de Duitse overheid profiteert flink van de onzekerheid op de aandelenmarkten. 2-jaars Duitse staatsobligaties kennen ook een negatieve rente van 0,5 procent.

Ook als Nederland en Duitsland voor langere tijd geld lenen, zijn ze maar weinig kwijt aan rente. Op 10-jaarsleningen betaalt Duitsland nu een schamele 0,27 procent rente per jaar, voor Nederland is dat 0,4 procent.

Het verschil met de zwakke broeders in Europa is op dit moment gigantisch te noemen. Als de Grieken geld willen lenen moeten ze daar bijna 10 procent rente over betalen. 

Miljarden lenen?
Het is overigens niet zo dat de Nederlandse staat nu maar miljarden en miljarden kan gaan lenen om de tekorten weg te werken. Als we dat zouden doen dan loopt de Staatsschuld enorm op, en dat mag niet volgens de regels van de EU. Dat is ook gevaarlijk, want als het dan onverhoopt slechter gaat met de economie, moet dat geld uiteindelijk nog wel terugbetaald worden. Bovendien lopen de rentes op schuldpapier weer op als het aanbod veel groter wordt.

De Nederlandse staatsschuld is de afgelopen jaren al geëxplodeerd. In 2007 hadden we nog een schuld van 216 miljard euro, maar door de crisis liep dat snel op. In september van vorig jaar stond de teller al op 466 miljard. Dat is meer dan 70 procent van wat we met zijn allen in een jaar verdienen. Volgens de regels van de EU mag dat eigenlijk niet meer zijn dan 60 procent. 

De betaalde rente daalt hard
De rente die we moeten betalen op onze staatsschuld loopt hard terug. Volgens het CBS betaalden we in 1995 nog het record van bijna 18 miljard euro aan rente. Dit jaar betalen we naar verwachting minder dan 8 miljard euro aan rente. Als de overheid bestaande schulden verder kan omzetten naar nieuwe obligaties met lage en/of negatieve rentes, dan zal het rentebedrag verder teruglopen. Misschien zelfs ooit wel naar 0 euro, wie zal het zeggen?

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`