Geld en Werk

'Heineken en Duvel openen jacht op Kwak-brouwer'

30 augustus 2016 11:20 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
Beeld © Facebook Kwak

Zowel Heineken als Duvel Moortgat aast op Bosteels, de brouwerij achter bekende biermerken Kwak, Tripel Karmeliet en Deus.

Beide brouwers voeren op dit moment overnamegesprekken, melden bronnen aan de Vlaamse krant De Tijd

Met een overname door Heineken of Duvel zou het clubje van onafhankelijke brouwers in België steeds kleiner worden, constateert de krant. Zo werd de brouwer van Palm eerder dit jaar nog overgenomen door het Nederlandse Bavaria.

Veel hogere marges

De bierfabrikanten voeren strijd om de speciaalbiermarkt, waar al een tijd flinke groei in zit. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland vliegt speciaalbier over de toonbank.

Speciaalbier is interessant voor grote brouwers omdat gewoon pils minder goed verkoopt, en er op speciaalbier veel hogere marges zitten, vertelde Fedor Vogel, hoofdredacteur van Bier Magazine, een lifestyle glossy over speciaalbier, eerder tegen RTL Z

Run op speciaalbier

Heineken jaagt al langer op buitenlandse merken. Vorig jaar nam het bierbedrijf nog het Californische merk Lagunitas over, om de snelgroeiende Amerikaanse markt te kunnen bedienen. Geen gekke strategie, want de merken die Heineken al in de portefeuille heeft, zoals Desperados, Affligem en Wieckse, doen de brouwerij goed.

Duvel Moortgat heeft ook een reeks speciaalbieren in handen gekregen na overnames, zoals La Chouffe, de Koninck, Vedett en de Amsterdamse brouwerij 't IJ. Het verkoopt 60 procent van haar bier in het buitenland.

Onafhankelijke biermerken

Duvel Moortgat laat de overgenomen brouwerijen zoveel mogelijk onafhankelijk draaien, zowel operationeel als qua locatie, liet CEO Michel Moortgat eerder weten aan De Tijd. "Het zou voor ons veel rendabeler zijn ergens één grote brouwerij neer te poten en alles van daaruit te doen. Maar we willen de bieren en de brouwerijen zo veel mogelijk gescheiden houden. Mensen willen meer kleinschaligheid en authenticiteit."

Dat was precies de klacht die Heineken te horen kreeg na de overname van Lagunitas: bierliefhebbers waren bang dat ze 'hun' kleine bierbrouwers kwijt waren.

Heineken wil vanochtend geen commentaar geven op de geruchten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore