Geld en Werk

PwC schikt voor een indrukwekkende 25 miljoen in zaak Econcern

04 februari 2016 12:25 Aangepast: 04 februari 2016 12:53
Het bouwde in Nederland onder andere het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee. Beeld © ANP

PwC heeft eind vorig jaar voor 25 miljoen euro geschikt met de curatoren van Econcern. Het geld gaat direct naar de schuldeisers van het groene-energiebedrijf en het is vermoedelijk het hoogste bedrag dat ooit door een accountantsbedrijf is betaald aan de boedel.

Door deze schikking is ook het hoger beroep dat liep in de tuchtprocedure bij het College van Beroep van tafel. Het wordt door zowel PwC, als de curatoren ingetrokken. Ook beloven de curatoren geen nieuwe procedures te starten tegen het accountantsbedrijf, staat in het nieuwste faillissementsverslag.

Onder vuur
PwC lag onder vuur omdat het volgens de curatoren in 2007 ten onrechte de jaarrekening van Econcern goedkeurde. Het bedrijf ging in 2009 failliet, terwijl het twee jaar daarvoor nog een omzet van 443 miljoen euro en een nettowinst van bijna 86 miljoen euro op de balans zette.

Volgens de curatoren was er in werkelijkheid sprake van een verlies van 48 miljoen euro. PwC wordt verweten dat ze ten onrechte een handtekening onder de opgepompte jaarrekening hebben gezet. De Accountantskamer gaf de curatoren na een tuchtklacht in 2014 gelijk en schorste de twee accountants voor een maand.

Spraakmakend faillissement
Econcern was één van de snelstgroeiende bedrijven van Europa. In Nederland bouwde het bijvoorbeeld het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee. Bestuursvoorzitter Ad van Wijk werd vlak voor het faillissement nog uitgeroepen tot topman van het jaar 2008. 

Rabobank, Delta Lloyd en familiebedrijf SHV pompte in mei 2008 nog 300 miljoen euro in de organisatie om de enorme groeiplannen te verwezenlijken. Die moesten leiden naar een omzet van 8 miljard en een verwachte winst in 2012 van 1 miljard euro. Niemand vermoedde dat het bedrijf in werkelijkheid een schuld bleek te hebben van 1 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore