Geld en Werk

Dit drijvende windmolenpark wordt gebouwd door.. een oliebedrijf

13 november 2015 21:01 Aangepast: 13 november 2015 21:47

De Noorse olie- en gasgigant Statoil begint aan een bijzonder project: het bedrijf gaat 's werelds eerste drijvende windpark bouwen bij de kust van Schotland.

Een drijvende constructie biedt de mogelijkheid om ook op plekken waar het water heel diep is windmolens te plaatsen. Normaal kunnen windmolens alleen op plekken staan bij een waterdiepte van maximaal 80 meter, schrijft techwebsite Gizmag. Het nieuwe, drijvende windpark komt op een locatie met een waterdiepte van 95 tot 120 meter.

Een flink project
Het windpark is goed voor 30 MW, kost 2 miljard Noorse kronen (210 miljoen euro) en zal 20.000 huishoudens van energie voorzien. Highwind Park neemt straks ongeveer 4 vierkante kilometer in beslag en de productie gaat eind 2017 van start. Er is zes jaar aan het project gewerkt; een prototype bij de kust van Karmoy in Noorwegen heeft volgens Statoil bewezen dat het werkt. 

Statoil heeft sinds mei van dit jaar een apart bedrijf opgericht, New Energy Solutions, dat bedoeld is om ook schone energie-activiteiten toe te voegen aan het business model van het oliebedrijf. Het bedrijf is al partner en eigenaar van diverse windparken.

Trailer
En zo gaat het nieuwe park eruit zien (nee, het is geen bioscoopfilm):

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore