Geld en Werk

Rotterdam krijgt 'windmolen zonder wieken'

12 januari 2016 15:06 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
Beeld © Sheerwind

Dat had meneer Venturi vast niet bedacht in 1797: het natuurkundige effect dat hij beschreef wordt binnenkort in Rotterdam ingezet om stroom op te wekken. Met een windmolen zonder zichtbare en lawaaiige wieken. Maar het is niet alleen maar goud dat blinkt.

In Rotterdam verschijnt een Invelox-windturbine, die werkt zonder zichtbare draaiende delen. De windmolen bestaat uit een kleine toren die zelfs kleine hoeveelheden wind uit alle richtingen kan opvangen. De wind gaat door een smaller wordende buis, waardoor hij sneller gaat stromen. Dat effect heet het Venturi-effect. In de smalle buis zitten meerdere kleine windturbines die de stroom opwekken.

Geen nieuw idee
Nieuw in Nederland, deze Invelox van de Amerikaanse startup Sheerwind. Maar een volledig nieuw concept is het niet, weet professor Bert Blocken van TU Eindhoven. "Er zijn veel concepten van windmolens die gebruik maken van het venturi-effect. Voor de duidelijkheid, ik heb dit specifieke model niet onderzocht, maar ik ben gezond sceptisch."

Het probleem zit hem volgens Blocken in de stromingsweerstand van de constructie zelf. "Lucht kiest, zoals elke gas of vloeistof, de weg van de minste weerstand. Des te nauwer de buis die de venturi moet opwekken is, des te groter die luchtweerstand. Het gevolg is dat de meeste wind niet ín de windtunnel gaat, maar er langs of overheen. En die levert vervolgens geen energie op." 

Turbines verkeerd om
Een bekend voorbeeld is de WTC-toren in Bahrein, die Blocken wel heeft onderzocht. Het is een indrukwekkend geheel van twee torens met drie loopbruggen op verschillende hoogte. Aan de loopbruggen zitten windturbines die door het venture-effect stroom moeten opwekken. "De luchtweerstand is echter zo groot dat de opbrengst juist heel klein is. Sterker nog: we hebben ontdekt dat de torens 14 procent meer energie zouden leveren als ze precies andersom zouden staan, zodat er minder weerstand is. Soortgelijke problemen zien we ook bij andere, vergelijkbare projecten."

Volgens de makers van de nieuwe windmolen is het rendement veel hoger en kan de Invelox ook energie halen uit weinig wind, die te weinig is voor een conventionele windturbine. De installatie in Rotterdam krijgt een vermogen van 51 kW, dat is fors minder dan een gewone windmolen. Een grote windmolen levert tegenwoordig al vaak meer dan 2000 kW. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore