Geld en Werk

Giga-windmolen lijkt op een palmboom

05 februari 2016 12:16 Aangepast: 05 februari 2016 13:40
Beeld © Sandia National Laboratories

De Amerikanen willen in 2030 20 procent van de energie opwekken met windenergie en in 2050 zelfs 35 procent. Daarvoor wordt nu gewerkt aan een enorme windmolen, met een capaciteit van 50 megawatt en wieken van 200 meter lang.

Hoe groter een windmolen is, hoe meer elektriciteit hij kan opwekken. Windmolens worden steeds groter. Veel windmolens die in Nederland staan hebben een vermogen van zo'n 2 MW (megawatt) en de grootste in ons land heeft een vermogen van 3,6 MW. In Duitsland draaien molens die tot 6 MW komen.

De molens waar nu aan wordt gewerkt in de VS hebben dus een vermogen dat acht keer zo groot is. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse overheid heeft offshore windenergie grote mogelijkheden, maar omdat windmolens duur zijn moeten ze groter worden om rendabel te zijn.

Eerste molens met bladen van 100 meter 
Sandia National Laboratories doet onderzoek voor het Amerikaanse ministerie van energie. Het werkt nu aan een windmolen met bladen die 100 meter lang zijn. De capaciteit van zo'n molen is 13,8 MW. Die molens moeten een basis zijn om nóg grotere molens, van 50 MW, te bouwen.

De bladen van huidige windmolens zijn duur om de produceren, de bouwen en de onderhouden. Bladen moeten een zekere stijfheid hebben om moeheid van het materiaal te voorkomen en er voor te zorgen dat de molen bij sterke wind schade oploopt. Maar die stijve bladen zijn zwaar en als de molens heel groot worden, dan telt dat nog meer.

Bladen buigen mee met de wind
Door de bladen in delen te produceren kunnen de kosten worden gedrukt. Verder zullen de grote windmolens niet naar de wind toe staan, maar er van af. Dat is afgekeken palmbomen. Die buigen in een storm mee met de wind en daardoor is er minder kans op schade. Als het minder hard waait, dan spreiden de bladen zich weer uit, zodat er weer meer energie kan worden opgewekt.

Vooral in gebieden waar wel eens zware stormen, zoals orkanen, voorkomen komt die constructie van pas.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore