Geld en Werk

Rotterdams onderzoek: flexibele werkplekken werken niet zomaar

27 juli 2017 04:38 Aangepast: 27 oktober 2017 13:08
Beeld © ANP

De vaste bureaus verruilen voor flexplekken in een grote kantoortuin? Het is maar zeer de vraag of dat iets oplevert, blijkt uit een promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit.

Meer efficiency, gezonder personeel, meer betrokkenhied: de redenen voor bedrijven om te switchen naar flexplekken zijn legio. Alleen: als het structureel wordt onderzocht blijkt geen van die effecten daadwerkelijk op te treden. Promovendus Christina Wessels vergeleek voor dit onderzoek twee groepen van elk 112 werknemers in één en hetzelfde bedrijf.  De ene groep was geswitcht naar flexplekken, de andere niet. 

Geen enkel verschil

Anderhalf jaar later, toen iedereen ruim de tijd had gehad om te wennen aan de nieuwe situatie, werden de groepen vergeleken. Het resultaat: er was geen enkel verschil. De flex-groep was niet betrokkener, productiever of gezonder dan de groep die gewoon op de oude voet door was gegaan. 

De reden daarvoor waren divers: sommige werknemers hadden dusdanig weinig gevarieerd werk dat verschillende werkplekken voor hen geen enkel nut hadden, anderen vonden het wisselen van plek te tijdrovend en weer anderen hadden hun energie vooral gestoken in het creëren van vastigheid en hun oude routine op de nieuwe flexplek. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Kantoortuin: werknemers klagen over geluidsoverlast, managers zijn tevreden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore