Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Mediaboxen met 'illegale' filmstreams mogen toch worden verkocht

04 december 2015 11:02 Aangepast: 04 december 2015 11:30
Beeld © iStock

In Nederland komt voorlopig geen verkoopverbod op de mediaboxen waarmee gebruikers lokale video's naar hun tv kunnen streamen. De Utrechtse rechtbank heeft besloten dat het niet duidelijk is of dergelijke streams daadwerkelijk illegaal zijn.

De zaak werd aangespannen door auteursrechtenorganisatie Brein tegen het bedrijf Moviestreamer, dat mediaboxen met software om video's te streamen verkoopt. Het kleine bedrijfje uit Leusden heeft nu gewonnen van de grote auteursrechtenwaakhond.

"Ik ben gematigd blij", vertelt Bernhard Ohler van Moviestreamer. "Brein wil in beroep gaan en dan wordt het weer even afwachten. Maar ik zie de toekomst rooskleurig in."

Moviestreamer
Moviestreamer verkoopt apparaten waarmee gebruikers hun tv met het internet kunnen verbinden. Daarnaast worden deze apparaten standaard van software (Kodi) voorzien, waarmee klanten hun eigen Netflix kunnen maken. Zo kunnen gebruikers gedownloade video's naar de tv streamen. "Wat de gebruiker ermee doet, valt buiten mijn bereik. Je kunt er ook mee internetten en Facebooken, bijvoorbeeld", zo legt Ohler uit.

Thumbnail

Een screenshot van de meegeleverde software Kodi

De Utrechtse rechtbank heeft Moviestreamer in het gelijk gesteld omdat niet duidelijk is of het streamen van dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal strafbaar is. Bij streamen download je wel data, maar wordt het niet permanent opgeslagen. Dat is het grote verschil tussen downloaden en streamen. Het Europees Hof gaat hier binnenkort uitsluitsel over geven.

"Zolang niet vast staat dat streamen uit illegale bron auteursrechtinbreuk oplevert, levert het faciliteren van dergelijk streams uit illegale bron [...] geen onrechtmatig handelen op", zo verklaart de rechter.

Brein
Brein laat weten tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. Volgens de auteursrechtenorganisatie faciliteert Moviestreamer streamen uit illegale bron, maar wordt ook het aanbod van illegale streams met dergelijke apparaten veel gemakkelijker gemaakt.

"Het gaat niet alleen om het faciliteren van streamen uit illegale bron door gebruikers, maar ook om het faciliteren van illegaal streaming aanbod zelf. En dat is hoe dan ook onrechtmatig", aldus Brein.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore