Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Illegaal een film gedownload? Dat is dan 150 euro

01 december 2015 15:27 Aangepast: 01 december 2015 16:15
Beeld © iStock

De Nederlandse filmdistributeurs willen mensen die illegaal een film hebben gedownload of gestreamd een schadevergoeding van 150 euro per overtreding laten betalen.

Dat zei Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch Filmworks, tegen BNR Nieuwsradio. De filmdistributeurs kondigden al eerder aan illegale downloaders te willen aanpakken. In de praktijk krijgen downloaders altijd eerst een waarschuwing, waarna bij een volgende overtreding het schikkingsvoorstel wordt verstuurd.

In Nederland geldt sinds 2014 een verbod op het illegaal downloaden of uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Auteursrechtenorganisatie Brein gaat juist achter de illegale aanbieders aan, zoals Popcorn Time of torrentwebsites. De Nederlandse filmdistributeurs ondernemen nu ook actie en willen juist de illegale downloaders gaan vervolgen.

Onacceptabel
"Het idee is nu dat je het illegale Popcorn Time mag gebruiken en dat je toch niet wordt gepakt. Dat is voor ons onacceptabel", zegt Peter de Haan van Dutch Filmworks.

"We voeren op dit moment gesprekken met internetproviders om ip-adressen te traceren. Als zij meewerken, kunnen we snel overgaan tot het versturen van schikkingsvoorstellen. Daarvoor werken we samen met een it-bedrijf dat in Duitsland en Denemarken soortgelijke zaken doet. Mochten de internetproviders niet meewerken, dan is de rechter een logisch vervolg."

In Duitsland en Denemarken liggen schikkingsvoorstellen voor illegaal downloaden een stuk hoger: respectievelijk rond de 800 en 250 euro.

Hoe komen de filmdistributeurs achter mijn gegevens?
De Nederlandse filmdistributeurs verzamelen ip-adressen van mensen die hun films illegaal downloaden of uploaden. Om achter de namen en huisadressen te komen die horen bij die ip-adressen, hebben de filmdistributeurs medewerking nodig van de internetproviders.

Internetproviders dragen niet zomaar de gegevens van hun klanten over. Het is aannemelijk dat er eerst een rechtszaak tussen de internetproviders en filmdistributeurs komt, die vervolgens de standaard wordt voor soortgelijke zaken.

Van Liempt Live: Popcorn Time is diefstal
Bij Van Liempt Live waren producer en regisseur Dave Schram en advocaat auteursrecht Douwe Linders te gast om te praten over Popcorn Time.

Staat aansprakelijk?
Onlangs bleek dat een nieuwe vereniging van Nederlandse filmproducenten naar de rechter wil stappen om de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade door illegaal downloaden. De staat zou te weinig doen aan de bestrijding ervan. De piraterij kost de filmsector jaarlijks honderden miljoenen euro's, stelt de vereniging. ICT-jurist Arnoud Engelfriet noemde die zaak overigens kansloos

Ook de Sekam, een andere vereniging van onafhankelijke tv- en filmproducenten, wil de overheid aansprakelijk stellen voor de schade van piraterij. Volgens Sekam kan de schade oplopen tot in de 'honderden miljoenen euro's'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore