Geld en Werk

Nederlandse Popcorn Time-ontwikkelaars gestopt door Brein

24 november 2015 13:17 Aangepast: 24 november 2015 13:40

Twee Nederlandse ontwikkelaars van Popcorn Time moeten na een schikking met Stichting Brein stoppen met hun activiteiten.

Het gaat om twee Nederlandse ontwikkelaars van popcorntime.io, meldt Brein. De betreffende Nederlandse ontwikkelaars plaatsten hun software op ontwikkelsite Github en communiceerden er via Reddit over.

'Ontwikkelaars riskeren boetes'
De code van Popcorn Time wordt door verschillende groepen via verschillende sites aangeboden, popcorntime.io is er daar één van. Die site werd onlangs door Amerikaanse belangenorganisatie MPAA offline gehaald. Andere ontwikkelaars waaronder de twee Nederlanders probeerden de site echter nieuw leven in te blazen.

Als onderdeel van de schikking hebben de Nederlanders de ontwikkeling van de software gestaakt en verwijderd. Volgens Brein riskeren ze een boete van 2000 euro per dag als zij zich niet aan hun schikking houden en opnieuw meewerken aan de ontwikkeling van Popcorn Time. Hoe Brein de Nederlandse ontwikkelaars op het spoor is gekomen, is niet duidelijk.

Individuele gebruikers
Stichting Brein zei zich onlangs ook toe te gaan leggen op het offline halen van grote uploaders. Zowel Popcorn Time als traditionele Bittorrent-methoden werken alleen wanneer mensen illegale films en series blijven uploaden. Mensen die dat op grote schaal doen krijgen van Brein een brief waarin met represailles wordt gedreigd, waarmee de kous meestal af is.

Stichting Brein zei eerder dat het ook boetes verwacht voor gebruikers van Popcorn Time. Tot nu toe richt de dienst zijn pijlen vooral op tussenpersonen, zoals aanbieders van torrent-bestanden en ontwikkelaars van software als Popcorn Time. Individuele gebruikers bleven tot nu toe buiten schot in Nederland.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore