Economie

SNS-'klokkenluider' claimt tonnen, maar krijgt nog niks

09 februari 2016 12:46 Aangepast: 09 februari 2016 13:27
Beeld © ANP

Voormalig medewerkster en 'klokkenluider' Hetty van de Laar heeft een claim van tonnen ingediend tegen SNS Property Finance. Maar tot dusver krijgt ze nul op het rekest, blijkt uit juridische documenten die RTL heeft ingezien.

Van de Laar werd bekend als klokkenluider die de val inleidde van Buck Groenhof. Groenhof was bij SNS Property Finance verantwoordelijk voor de afbouw van de vastgoedportefeuille.

Omkoping
Zeperds in deze portefeuille brachten SNS Reaal aan de rand van de afgrond en leidde tot de nationalisatie. Groenhof wordt samen met een groep anderen vervolgd voor betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband.

Van de Laar deed in 2013 van zich spreken in paginagrote interviews in landelijke kranten. Hierin ontstond het beeld dat Van de Laar bij SNS Property Finance op een zijspoor raakte omdat ze aan de bel trok over frauduleus gedrag van Groenhof.

Omdat ze dit deed, zou een overeenkomst die ze had voor de levering van werkzaamheden zijn ontbonden. Uit juridische documenten blijkt dat Van de Laar voor deze werkzaamheden tenminste 23.400 euro per maand betaald kreeg. Ook kwam ze in aanmerking voor een onkostenvergoeding.

Claim van tafel geveegd
Van de Laar claimde na haar 'ontslag' voor een bedrag van 632.481 euro 'achterstallig loon', een vergoeding voor het aanbrengen van een koper voor een Spaans vastgoedproject van SNS, rente, telefoon- en advocaatkosten en smartengeld. Op zijn minst zou SNS Van de Laar 316.000 euro moeten uitkeren, omdat hierover bij de ontbinding van haar contract afspraken zouden zijn gemaakt.

Maar tot dusver krijgt Van de Laar nul op het rekest. In twee tot nu toe onopgemerkte vonnissen heeft de rechtbank van Utrecht het grootste deel van haar claim van tafel geveegd.

De vonnissen stellen het beeld dat Van de Laar het slachtoffer is geworden van klokkenluiden bij. Zo merkt de rechter op dat ze al 'vanaf 2010 bekend mag worden verondersteld met mogelijke fraude' door Groenhof. "Een concrete melding hiervan heeft zij toen echter niet gedaan."

Ruzie
Dat melden doet ze pas in mei 2012, nadat een ruzie tussen Van de Laar en SNS over de verkoop van een Spaans vastgoedproject uit de hand loopt. Van de Laar heeft een koper aangedragen, maar het bod van die koper wordt door SNS niet geaccepteerd.

Op 25 april 2012 schrijft Van de Laar voor het eerst aan SNS Property Finance dat 'het conflict dat is ontstaan het gevolg zou zijn van fraude binnen Property Finance', aldus de rechter. Maar via de daartoe geëigende wegen (via de afdeling compliance, of extern, via een aangifte) wordt geen melding van fraude gedaan.

In april 2012 probeert Van de Laar wel tot een schikking te komen, waarbij ze volgens de rechter 'een eis neerlegt tot betaling van een schadevergoeding van ruim 3 miljoen euro'. De rechter oordeelt hierom dat SNS gebruik mocht maken van 'haar bevoegdheid om de overeenkomst (met Van de Laar) op te zeggen' en dat Van de Laar niet aannemelijk heeft gemaakt dat 'zij naar behoren een melding van fraude heeft gedaan', via de afdeling compliance of via een aangifte extern.

Ontslag geen gevolg van klokkenluiden
Haar 'ontslag' is dan ook geen gevolg van klokkenluiden, maar 'een verschil van inzicht over de wijze van verkoop van het (Spaanse vastgoed)project'. Een groot deel van de geëiste zes ton hoeft SNS dan ook niet te betalen.

Over een bedrag van 117 duizend euro loon, bijna 23 duizend euro telefoonkosten en nog eens bijna 28 duizend euro advocaatkosten doet de rechter pas later uitspraak. Van de Laar moet zelf nog wel 17,5 duizend euro terugbetalen. Dat bedrag factureerde ze in het verleden dubbel, aldus de rechter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore