Geld en Werk

Google passeert Apple als waardevolste bedrijf ter wereld

02 februari 2016 08:12 Aangepast: 01 augustus 2017 13:30
Beeld © Google

Weliswaar in de nabeurshandel, maar toch: onder de paraplu van zijn moederbedrijf Alphabet is Google concurrent Apple gepasseerd. Google is nu het waardevolste concern op deze planeet.

Alphabet, waaronder Google sinds augustus 2015 valt, heeft dan eindelijk Apple ingehaald op de beurs. Het zat er al even aan te komen maar gebeurde uiteindelijk pas in de Amerikaanse nabeurshandel. De aandelen van Alphabet schoten buiten de reguliere beurshandelstijden omhoog met 5 procent, waardoor de beurswaarde uitkwam op 549 miljard dollar.

"Dat betekent eigenlijk dat het officiële moment vanmiddag pas daar is, wanneer de Amerikaanse beurs opent. Maar Alphabet is nu de grootste", legt RTL Z-beurscommentator Marc de Jong uit. 

Thumbnail

bron: Atlas

Waar blijft Apple's nieuwe hit?
Want met 549 miljard dollar is de totale waarde van Alphabet net iets meer dan Apple, dat nu een waarde heeft van bijna 535 miljard miljard dollar. De succesvolle iPhone-maker boert nog altijd meer dan goed, maar weet dat het een nieuwe kaskraker nodig heeft om Google voor te blijven. Daarop is het vooralsnog wachten, aangezien Apple's laatste innovatie, smartwatch Apple Watch, de verwachtingen niet waarmaakt.

Ondertussen blijft de omzet van Alphabet maar groeien. Maandagavond kwamen voor het eerst kwartaalcijfers naar buiten van het nieuwe moederbedrijf. Daaruit blijkt dat de totale omzet in de laatste drie maanden van 2015 jaar-op-jaar groeide met bijna 18 procent naar 21,3 miljard dollar. Ook de nettowinst liegt er niet om: 4,9 miljard dollar. De motor daarvan blijft natuurlijk Google, dat nog maar eens 17 procent meer inkomsten haalt uit advertenties. Ook zegt Alphabet dat het dankzij de nieuwe structuur profiteert van kostenbesparingen.

Waarom Google nu Alphabet heet
In de nieuwe constructie zijn alle merken losgekoppeld die niet direct iets met Google te maken hebben, zoals Calico, Ventures en Nest. Zij opereren net als Google zelf met een eigen ceo, grotendeels onafhankelijk onder de nieuwe holding. Daardoor zijn ook alle aandelen omgezet in aandelen Alphabet. Dit alles voorkomt bureaucratie en traagheid, denkt het nu waardevolste bedrijf ter wereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore