Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Dijsselbloem houdt nare bijsmaak over aan geheime NS-schikking

09 februari 2016 16:37 Aangepast: 09 februari 2016 17:00
Beeld © ANP

De geheime schikking die de NS heeft getroffen met oud-bestuurder Jeff Hoogesteger van NS-dochter Abellio, is "buitengewoon vervelend", vindt minister Dijsselbloem. In het wekelijkse gesprek met Frits Wester zei hij dat hij niet wist van de schikking, "en dat hoeft ook niet".

Er zijn acht mensen vertrokken in de Limburgse fraudezaak. Deels zijn zij zelf opgestapt, deels omdat ontslag voor ze is aangevraagd, laat Dijsselbloem weten. "Bij de helft is dat soepel gegaan, zonder betaling of voor een beperkt bedrag; bij de andere helft dreigde het op een rechtszaak uit te lopen en is er geschikt." 

Van de schikking met oud-Abellio-topman Jeff Hoogesteger, die vorige week naar buiten kwam, was Dijsselbloem niet op de hoogte. "Ik wist het niet, en dat hoeft ook niet. Als aandeelhouder heb je invloed op de benoeming van de raad van commissarissen en van bestuurders, niet alle lagen daaronder. Ik heb de NS wel gevraagd om zo sober mogelijk tot oplossingen te komen."

Personeelsrelaties
Eerder zei Dijsselbloem nog dat fraudeurs bij NS geen cent meer zouden krijgen bij hun vertrek. "Die uitspraak ging over Huges, de president-directeur die op de hoogte was van de fraude. Dat heb ik toen gezegd en niet waar kunnen maken. Voor alle andere gevallen: daar ga ik niet over. Ik ga niet over alle personeelsrelaties die de NS aangaat in het bedrijf of zijn dochters."

Dijsselbloem houdt er wel "een nare bijsmaak" aan over. "Ik vind het buitengewoon vervelend. Er is aantoonbare fraude gepleegd, met grote schade voor het bedrijf. Dan is het gewoon heel vervelend dat het arbeidsrecht in Nederland zo goed is dat ook deze mensen nog een vergoeding krijgen en salaris krijgen doorbetaald. Dat is moeilijk te verteren."

Bekijk hier het hele gesprek:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore