Economie

Effectenmakelaar 'speelt' met failliet Macintosh

29 januari 2016 10:22 Aangepast: 03 augustus 2017 15:23
Beeld © Macintosh

Effectenmakelaar Nyenburgh heeft zijn belang in de failliete winkelketen Macintosh vergroot tot 14,6 procent. Volgens het bedrijf ‘speelt’ een handelaar met het aandeel.

Toen het beursgenoteerde retailconcern Macintosh in oktober liet weten een groot boekverlies te verwachten op de verkoop van de Britse winkeltak, kelderde de koers van ruim 2 euro tot enkele dubbeltjes. Eind december ging Macintosh, bekend van schoenwinkelketens als Scapino, Dolcis en Manfield, failliet. Sindsdien is het aandeel nog slechts enkele centen waard.

Op 9 december, dus nog vóór het faillissement, meldde effectenmakelaar Nyenburgh in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het eerst een belang in Macintosh. Aanvankelijk betrof het een belang van 3,6 procent. Destijds koerste het aandeel op 22 cent.

Ondanks het faillissement kan er voorlopig nog steeds worden gehandeld in het aandeel Macintosh. Kopers van aandelen in failliete beursfondsen zijn soms gelukszoekers, of handelaren die hun short-posities afdekken. Die laatste categorie verkocht in een eerder stadium aandelen, die ze nog niet bezat.

Groter belang
Deze maand vergrootte Nyenburgh het belang in enkele stappen, tot bijna 15 procent op 19 januari.

Volgens Nyenburgh zit er geen strategische gedachte achter de aankopen. "Je moet er niets achter zoeken. Een van onze handelaren speelt wat met centen door het aandeel heen en weer schuiven", aldus de directeur van Nyenburgh, die niet met naam wil worden genoemd.

Gezien de koers van de ‘penny-stock’ leveren bescheiden bedragen al snel een substantieel belang op.

Failliete boedel
Curatoren Ben Meijs en John Huppertz verkochten afgelopen weken de Macintosh-onderdelen Brantano, Scapino en Manfield uit de failliete boedel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`