Geld en Werk

Transportsector boerde goed, vooral verhuizers profiteren

10 februari 2016 06:49 Aangepast: 10 februari 2016 06:53
Beeld © ANP

Ondernemers in de transportsector zijn overwegend positief over het afgelopen jaar, maar de lage prijzen blijven een bron van zorg. Vooral verhuizers maar ook dieren- en bloemenvervoerders profiteren van de aantrekkende economie.

Dat schrijft brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) op basis van onderzoek onder haar eigen leden.

Aantrekkende economie
De branche profiteerde ook vorig jaar van de aantrekkende Nederlandse economie. Daardoor kon de stijgende lijn die in 2014 voorzichtig was ingezet, worden doorgetrokken. Zowel de bedrijvigheid als de omzet nam toe. De winst nam minder sterk toe, maar bereikte toch het hoogste niveau in vijf jaar, aldus TLN.

Dat wil niet zeggen dat de crisis definitief tot het verleden behoort. Driekwart van de ondernemers zegt ontevreden te zijn over de prijzen, die nog altijd ver achterblijven bij de volume- en omzetgroei. Daar is afgelopen jaar amper iets aan veranderd. Veruit de meeste transporteurs hebben de prijzen niet zien stijgen.

Verhuizers
Van de vervoersbedrijven profiteren verhuizers het meest van het economisch herstel, dat de woningmarkt volop in beweging heeft gezet. Maar ook vervoerders van bijvoorbeeld dieren en bloemen merken dat het economisch klimaat is verbeterd, en rekenen bovendien op een verdere vooruitgang.

Over het algemeen zien transportondernemers 2016 met vertrouwen tegemoet. De overgrote meerderheid rekent op een jaar dat minstens zo goed wordt als 2015. TLN merkt daarbij op dat zijn leden doorgaans aan de voorzichtige kant zijn met hun voorspellingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore