Geld en Werk

Google-topman is best betaalde in VS: 199 miljoen dollar

09 februari 2016 15:12 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00
Beeld © AFP

Je hebt prima salarissen en je hebt topsalarissen. Wat Sundar Pichai, de topman van Google, krijgt is daar de overtreffende trap van. Hij krijgt voor 199 miljoen dollar aan aandelen.

Pichai werd de topman van Google, nadat het concern was omgedoopt in Alphabet. Google staat nu voor het Google zoals wij dat kenden: van de zoekmachine, Google Maps en Android. Alphabet werd opgericht om activiteiten als zelfrijdende auto's in een apart bedrijf te plaatsen.

Pichai kreeg 273.000 aandelen. Inmiddels is de koers van Alphabet wat gezakt, waardoor het salaris van Pincha al weer wat is gedaald. Maar we hoeven geen medelijden te hebben met Pichai, zijn totale vermogen is nog altijd zo'n 650 miljoen dollar. Dat is wel minder dan wat de oprichters van Alphabet hebben. Larry Page en Sergey Brin hebben ieder zo'n 35 miljard dollar.

Sinds 2004 bij Google
Vorig jaar was de best betaalde topman in de VS John Hammergren van McKesson. Hij kreeg 131,2 miljoen dollar. Hij sloeg een enorm gat met Ralph Lauren, van het gelijknamige modemerk. Die kreeg namelijk slechts 66,7 miljoen dollar. Michael Fascitelli van Vornado Realty was nummer drie met een salaris van 64,4 miljoen dollar.

Pichai begon in 2004 bij Google. Hij werkte bij onder meer Google Maps, apps, Chrome en Android. In oktober 2014 werd hij verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Google.

Filantroop
Pichai staat bekend als zeer vriendelijk en een gepassioneerde nerd die bekend is als filantroop. Collega's weten waar ze aan toe zijn, ze hoeven niet te vrezen dat er achter hun rug een spelletje wordt gespeeld. Hij gelooft sterk dat technologie het leven van mensen beter kan maken. Pinchai overtuigde ooit zijn chefs om met Chrome de strijd aan te gaan met Internet Explorer. Nu is Chrome de populairste browser.

Toen Larry Page in 2013 Pichai de baas van Android maakte omschreef hij Pinchai als iemand met ''een enorme technische kennis, een goed oog voor producten en iemand met een enorme ondernemingsgeest''. ''Dat is een zeldzame combinatie''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore