Wacht niet tot je pensioen om die mooie wereldreis te maken: doe het nu! Dat is de boodschap van de 50-jarige ondernemer Sjaak Zonneveld. Hij ging zelf vier keer met sabbatical en schreef er een boek over. "Tijd is veel belangrijker dan spullen", zegt hij. Hij pleit voor een 'tussenpensioen'.
Op de bucketlijst van Zonneveld stonden onder andere de Australische outback, de Indonesische Gili-eilanden en de Amerikaanse Grand Canyon. Deze bestemmingen, samen met tientallen andere, heeft hij ondertussen bezocht. "Ik haal daar zó veel energie uit."
Schatrijk hoef je er niet voor te zijn, zegt Zonneveld. Met 10.000 euro kun je een half jaar reizen.
Inmiddels is hij commercieel directeur van BrightPensioen, een coöperatief pensioeninitiatief voor ondernemers. "Pensioen lijkt in eerste instantie veel saaier dan de ICT waar ik eerst in werkte. Maar omdat ik me nu met een heel nieuw vakgebied bezig houd, vind ik het heel leuk wat ik doe." Zo'n carrièremove had hij niet overwogen zonder sabbatical. Hij raadt anderen aan hetzelfde te doen. "Na mijn studie ben ik meteen gaan werken. Pas op mijn 35ste raapte ik de moed bij elkaar om te gaan reizen. Dat had ik veel eerder moeten doen."
Liever kijken dan lezen? Bekijk het interview met Zonneveld uit Z Today. Tekst loopt door onder de video.
Geen luxe-auto, maar simpele fiets
De afgelopen vijftien jaar is Zonneveld er al vier keer tussenuit geknepen. Drie keer om een wereldreis te maken, de laatste keer om zijn nieuwe boek te schrijven. Een dure aangelegenheid, zou je zeggen. Maar volgens Zonneveld is het vooral een kwestie van keuzes maken. "Je moet jezelf afvragen: wat vind ik belangrijk? Als ik een eigen huis belangrijk zou vinden, ging ik niet eens in de zoveel tijd weg."
Hij moet namelijk wel een aantal concessies maken om de sabbaticals te betalen. Zo ruilde hij zijn luxe lease-auto in voor een doodeenvoudige fiets om meer geld over te houden. "Eén maand leasen stond gelijk aan een maand in een tropisch oord: het scheelde bijna 1000 euro. Voor mij is de keuze dan snel gemaakt."
Ook ruilde hij zijn koophuis in voor een huurhuis. "Met een dikke hypotheekschuld om mijn nek was ik al die avonturen niet aangegaan", denkt Zonneveld.
Later is nu
Je moet ook wat moed verzamelen als je tijdens je carrière besluit er even tussenuit te gaan. Zonneveld kreeg in eerste instantie gemengde reacties van zijn omgeving. "De eerste keer toen ik het deed, zeiden mijn ouders: 'je hebt een goede baan, die ga je toch niet zomaar opzeggen?' Maar voor mij waren de lusten groter dan de lasten."
"De mensen en de culturen die je leert kennen zijn beide heel waardevol. Maar vooral de hernieuwde energie waarmee je terugkomt is goud waard. Ik krijg dan zoveel zin om te ondernemen, iets zinvols te doen en vooral niet stil te zitten." Daarvoor hoef je niet eens per se op reis te gaan. Zo kan je ook een korte opleiding volgen als dat je droom is. "Maar wat je ook doet, wacht niet op je pensioen", zegt Zonneveld stellig.
'30-minner nog met pensioen? Vergeet het maar'
Want dat is de kernboodschap van zijn boek. Hij wil vooral jonge mensen wakkerschudden, voordat het te laat is. "Puur geld verdienen is zo leeg. Tijd is veel belangrijker dan spullen. En ook al denk je dat je alle tijd van de wereld hebt... Eén op de vijf mensen haalt de pensioenleeftijd niet eens."
Bovendien vraagt hij zich af of de jongeren van nu tegen hun pensioenleeftijd überhaupt nog wel iets te besteden hebben. "Jongeren zijn echt een paar honderd procent slechter af dan de ouderen nu. Ze worden enorm 'genaaid' door de babyboomers, die nu 94 tot 101 procent van hun laatst verdiende inkomen krijgen als pensioen. Ik hoop dat ze mijn boek lezen en realiseren: later is nu."
Het boek van Zonneveld, 'Reis rond de wereld in je beste jaren', is hier te koop.