Marjan van Aubel is de radicaalste vernieuwer van 2016. Haar bedrijf 'Caventou' won vanavond de juryprijs van de Radicale Vernieuwers. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die op eigen kracht werken aan concrete antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. 'De Nederlandse School' won de publieksprijs.
Van Aubel integreert zonnepanelen in alledaagse voorwerpen. Ze combineert daarbij design, technologie en duurzaamheid. "Als ontwerper erger ik me eraan dat zonnecellen niet esthetisch vormgegeven zijn", vertelt ze. Niemand wil immers een zonnepaneel in zijn voortuin neerzetten omdat deze er zo mooi uitziet.
"Ik kwam er achter dat er een zonnecel is die kleur gebruikt om elektriciteit op te wekken", vertelt ze. Deze techniek gebruikte ze in een tafel en ramen, die ook als oplader gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld een telefoon. "De technologie ontwikkelt best hard, in de tweede versie is het ook al mogelijk om een computer op te laden en te zien hoeveel elektriciteit wordt opgewekt." Zelfs in het Design Museum in Londen was enthousiast en stelde haar ontwerp tentoon.
'In Londen gaat alles sneller'
Alhoewel Van Aubel Nederlands is, werkt ze vanuit Londen. "Daar gaat alles veel sneller, ontmoet je betere mensen. Op dit moment bestaat mijn team uit een ingenieur waarmee ik afstudeerde aan de Royal College of Art Design Products en een zakelijke leider."
Binnenkort vertrekt ze naar Zuid Korea om productie modellen te maken. "Het is toch een ander verhaal als je op grote schaal produceert. daar zit de zonnecelfabrikant die de speciale cellen kan fabriceren." Daarna begint de speurtocht naar nieuwe investeerders. "We hebben een subsidie van stichting Doen gekregen en die is later nog verhoogd omdat ze zelf een tafel wilden. Met het geld dat we verdienen met de pre orders op de website, kunnen we weer verder ontwikkelen." Eind dit jaar wil ze de eerste modellen leveren.
Juryrapport
Caventou wordt door de jury geprijst vanwege de schaalbaarheid van het product. Daarnaast kan het overal in gebruikt worden. "Mooi dat het uit de design-hoek komt, het verleidt de consument en zet aan tot nieuwe gedachten over duurzaamheid en energiegebruik."
De Nederlandse School
Publiekslieveling 'De Nederlandse School' is opgericht door Ilja Klink. De school is niet bedoeld voor studenten, maar juist voor docenten. Klink wil docenten leren om eigentijds en op een originele manier les te geven, bijvoorbeeld door social media of ondernemerschap in het lesprogramma op te nemen. "Ze laat zien dat het mogelijk is om van binnen uit te beginnen met radicale vernieuwing, in een complex maatschappelijk veld als het onderwijs", schrijft de jury over het initiatief.
De leerlingen van vandaag zijn namelijk anders dan die van 10, 15 jaar geleden, vertelde Klink eerder tegen RTL Z. De wereld verandert en de jongeren veranderen mee; dat maakt dat je het onderwijs ook steeds weer opnieuw moet uitvinden. "Ze zitten op Snapchat, Facebook. Maar daar kun je ook gebruik van maken als leraar." Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidieert de helft van de opleiding, de andere helft moeten scholen zelf betalen.