Geld en Werk

Bitcoin-prominent luidt de noodklok: 'Bitcoin technisch stuk'

15 januari 2016 12:43 Aangepast: 03 augustus 2017 19:40
Beeld © ANP

Het komt wel vaker voor dat er iemand besluit dat Bitcoin zijn langste tijd wel heeft gehad. Maar nu is één van de bekendste Bitcoin-prominenten er echt klaar mee: “Het netwerk staat op technisch instorten.”

De website 99bitcoins verzamelt 'bitcoin-rouwadvertenties' met artikelen waarin het einde van de digitale munt wordt aangekondigd. Oogst tot nu toe: Bitcoin is al 88 keer doodverklaard, maar leeft nog steeds. Tijd voor een nieuwe bitcoin-rouwadvertentie: prominent Mike Hearn, voormalig Google-engineer die vaak als bitcoin-expert werd aangehaald, gooit de handdoek in de ring.

Blog
In een blog legt hij uit dat hij het niet meer ziet zitten met de technologie. Volgens Hearn zijn de fundamenten van Bitcoin (het hele systeem, niet alleen de munt) stuk en hij verwacht dat dit defect een negatief effect zal hebben op de prijs.

De boosdoener van het falen van Bitcoin volgens Hearn? De community. "Wat bedoeld was als een nieuw, decentrale vorm van geld zonder systeem-instituties en too big to fail is iets veel ergers geworden: een systeem compleet gecontroleerd door een klein groepje mensen."

Wat misschien nog wel erger is, schrijft Hearn: de technische mankementen. "Het netwerk staat op technisch instorten. De mechanismen die deze uitkomst zouden moeten voorkomen zijn kapot gegaan, met als resultaat dat er geen reden meer is om te denken dat Bitcoin beter kan zijn dan het huidige systeem."

Niet nieuw
De uitspraken van Hearn komen niet helemaal als verrassing: er speelt al langer een conflict binnen de bitcoincommunity. Zou zouden de 'blocks', die gevalideerde transacties bevatten, te weinig capaciteit hebben. Hearn was een van de prominenten die voor een uitbreiding van de capaciteit was, zodat het bitcoinsysteem in de toekomst alle transacties aan zou kunnen. Want 'als netwerken te weinig capaciteit hebben, worden ze onbetrouwbaar' stelt Hearn. De capaciteit is volgens hem nog niet uitgebreid vanwege Chinese miners die veel macht hebben en er belang bij hebben dat bitcoin niet populairder wordt.

Het interne conflict heeft ook een ander desastreus effect, zegt hij: "Binnen acht maanden is Bitcoin van een transparante en open community naar een ongebreideld gecensureerde gemeenschap waar bitcoiners andere bitcoiners aanvallen." Hearn heeft een belangrijke conclusie getrokken: hij wil niet langer meer geassocieerd worden met de bitcoincommunity én heeft al zijn bitcoins verkocht.

Kritische reacties
Door de bitcoincommunity wordt wisselend gereageerd op het bommetje van Hearn. Sommige bitcoiners gaan de prominent missen. Anderen reageren kritisch: onder meer Hearns vertrek in combinatie met zijn nieuwe werkgever wordt niet heel erg gewaardeerd. Hij gaat werken voor R3CEV, een blockchainstart-up die samenwerkt met internationale banken. Hearn heeft dus nog niet zijn geloof in het principe van gedistribueerde grootboeken verloren, maar stapt wel uit de bitcoincommunity. Onder zijn blog reageert een criticus: "Iemand die stopt met een open source project om vervolgens te gaan werken voor een bedrijf dat eigenlijk hetzelfde doet (gecentraliseerde blockchain) zou zijn vorige werkgever niet moeten bekritiseren. Het is het laagste wat iemand kan doen, je hebt alle geloofwaardigheid verloren (..)."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van