Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

V&D failliet verklaard, 10.000 mensen verliezen baan

31 december 2015 15:26 Aangepast: 03 augustus 2017 23:19

De Amsterdamse rechtbank heeft V&D vanmiddag failliet verklaard. De 62 winkels en de restaurants van de noodlijdende warenhuisketen blijven voorlopig open, maar door het faillissement verliezen ruim 10.000 werknemers hun baan.

Het is onduidelijk hoeveel van hen uiteindelijk aan de slag kunnen blijven. Curatoren Kees van de Meent en Hanneke de Coninck spreken met potentiële kopers over een doorstart, waarbij delen van V&D kunnen blijven bestaan. Het UWV betaalt vanaf morgen het salaris van het personeel.

Doorstart
Afgelopen dagen circuleerden geruchten dat bij een doorstart ongeveer de helft van de winkels open zou kunnen blijven. Ook komen de zelfstandige vestigingen van restaurantketen Laplace voor voortbestaan in aanmerking. Maar van een concreet plan voor een doorstart is momenteel nog geen sprake. Naar verwachting wordt daar de komende weken pas iets over bekend.

Afgelopen januari werd duidelijk dat V&D in zwaar weer zat. Na maandenlange conflicten met vakbonden en verhuurders leek het bedrijf deze zomer in rustiger vaarwater te komen. Maar vorige week maandag bleek dat het nog steeds beroerd ging met de warenhuisketen.

Vorige week dinsdagnacht meldde RTL Z dat V&D de volgende ochtend uitstel van betaling zou krijgen. Volgens de bewindvoerders vindt de omzetting naar een faillissement nu plaats, omdat dit de kans op een succesvolle doorstart vergroot. Het UWV neemt vanaf januari de loonbetalingen van het personeel over. Dat scheelt miljoenen aan loonkosten.

'Niet het einde'
​In een nieuwsbrief aan het personeel, die in handen is van RTL Z, stelt bestuursvoorzitter John van der Ent dat het faillissement 'niet het einde van V&D' betekent. "Samen met de curatoren en met jullie wil ik strijden voor een zo goed mogelijke doorstart met zoveel mogelijk mensen." Van der Ent benadrukt dat de inzet van het personeel daarvoor nodig is, en dat iedereen daarvoor dankzij de loondoorbetaling door het UWV zal worden betaald. 

Overzicht rampjaar van V&D:
Doek V&D gevallen, een overzicht van rampjaar 2015

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore