Geld en Werk

140 miljard euro pensioengeld verdampt

24 oktober 2015 10:00 Aangepast: 05 november 2015 12:04

De Nederlandse pensioenfondsen zijn het afgelopen half jaar 140 miljard euro kwijtgeraakt.

De totale pensioenvermogens zijn door slechte beleggingsresultaten gedaald van een recordhoogte van 1400 miljard euro naar nu 1260 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Z. Na een gestage stijging van het vermogen sinds 1986, lijkt er nu sprake te zijn van een kentering:

Thumbnail

Vooral het derde kwartaal van dit jaar was een slecht kwartaal, met flinke verliezen op de beurs. Pensioenfondsen als het ABP en Zorg en Welzijn maakten het afgelopen kwartaal 3 procent verlies.

Zorg en Welzijn en ABP
Het grootste pensioenfonds van Nederland, ambtenarenfonds ABP, verloor in zes maanden maar liefst 28 miljard euro op de beurs. Zorg en Welzijn zag zijn bezit in die tijd met ruim 16 miljard euro dalen. In totaal raakten we 140 miljard euro pensioenvermogen kwijt.

Dat de pensioenfondsen veel geld hebben verloren is niet zo gek. Zo daalde onder meer de Nederlandse AEX-index in het tweede en derde kwartaal van dit jaar met in totaal maar liefst 14 procent. De pensioenfondsen hebben van hun vermogen 50 tot 60 procent gestoken in aandelen.

Grote vermogens, toch korten?
De ambtenaren en mensen in de zorg hoeven zich niet meteen zorgen te maken. Samen hebben de twee grote fondsen nog steeds voor meer dan 500 miljard euro in kas. Daarmee zouden ze zelfs de Nederlandse staatsschuld in één klap kunnen aflossen. Lees er meer over in onze rubriek 'het financiële plaatje': het geld achter je pensioen.

De dekkingsgraden van de pensioenfondsen zijn wel zo laag, dat de pensioenen misschien volgend jaar al worden gekort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van