Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Meer dan de helft van de mensen bouwt veel te weinig pensioen op

22 september 2015 18:00 Aangepast: 23 september 2015 08:51

Er wordt vaak voor gewaarschuwd en nu heeft de Universiteit van Leiden het ook onderzocht: meer dan de helft van de Nederlanders heeft later geen of te weinig pensioen. Zelfs als ze wel gewoon werken en denken het goed voor elkaar te hebben.

Na pensionering kan meer dan de helft van alle Nederlanders niet kopen en besteden wat ze gewend zijn, blijkt uit analyse van het onderzoek (pdf) door Money Talks, het personal finance programma van RTL Z. 20 procent komt als oudere zelfs geld tekort voor de minimale consumptiebehoefte.

Kijk hieronder de uitzending van Money Talks: je pensioen valt tegen, wat kan je nu nog doen?

Je komt tekort en je weet het nu al
Vooral de huishoudens in de leeftijd van 50 tot 60 jaar komen tekort als ze later oud zijn, blijkt uit het onderzoek. Meer dan 60 procent van de mensen die nu tussen de 50 en 60 jaar oud zijn, hebben later te weinig te besteden. Ouderen kunnen nog wel relatief goedkoop extra pensioen opbouwen, ze kunnen daarvoor 'misbruik' maken van de doorsneepremie.

Ook de jongere groep van 35 tot 50 jaar heeft het vaak allemaal niet zo goed voor elkaar. 40 procent kan er nu al op rekenen tekort te komen bij pensionering. 4 op de 10 mensen onder de 50 jaar haalt later geen adequaat pensioen. Ze komen dan tekort met hun AOW en opgebouwde pensioen. Vooral zelfstandigen en gescheiden vrouwen komen later tekort. Ook hogere inkomens vallen vaak enorm achteruit in inkomen.

“De afgelopen jaren is de situatie drastisch verslechterd’, zegt pensioendeskundige Emilie Schols vanavond in het RTL Z programma Money Talks. "Voor werknemers lig het pensioen vaak lager dan verwacht en voor zelfstandigen zonder personeel is de situatie nog veel slechter." 

70% van het gemiddelde loon is genoeg
Internationaal onderzoek laat zien dat een pensioen dat groter of gelijk is aan 70 procent van het gemiddelde inkomen beschouwd kan worden als toereikend om de consumptie na pensionering op peil te houden. Vroeger werd gekeken naar 70 procent van het laatst verdiende salaris. Nu is de ambitie voor het pensioen al verlaagd naar 70 procent van het gemiddeld salaris.

"Ik schat in dat meer dan de helft van de mensen niet eens de 50 procent van het huidige inkomen haalt", zegt onze deskundige Schols in Money Talks. Ook weten ze vaak niet eens dat ze tekortkomen.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore